Vložil lake, 21. Únor 2010 - 4:49

Žaloba proti jednotlivým vlastníkům bránícím revitalizaci bude soudem zamítnuta pro nedostatek pasivní legitimace žalovaných. Je možno uvažovat o žalobě proti společenství-právnické osobě, čemuž však nedávám naději na úspěch.

Společenství jako právnická osoba má svou vlastní vůli a přijímá vlastní rozhodnutí (hlasováním na shromáždění). Není-li přijaté rozhodnutí shromáždění v rozporu se zákonem či dobrými mravy a neomezuje-li vlastníka více, než je nezbytné k uplatnění práv ostatních vlastníků, lze s velkou pravděpodobností očekávat neúspěch v takovém soudním sporu.

Společenství není povinno jednat se spravovaným majetkem "s péčí dobrého hospodáře". Může nechat dům zchátrat, jde-li o většinovou vůli vlastníků. Není ani povinno přijímat a uskutečňovat finančně nejvýhodnější rozhodnutí, pokud ztrátu ponesou všichni spoluvlastníci podle svých podílů.

K tomu viz:
Nepronajímání společné věci (ztráta nesená všemi spoluvlastníky) podle Obč.Z
Nejde o porušení právní povinnosti, rozhodnou-li spoluvlastníci většinou počítanou podle velikosti jejich podílů, že nebytové prostory ve společné nemovitosti nebudou po určitou dobu pronajaty, byť by to z hlediska finančního přínosu nebylo nejvýhodnější.
Rozsudek Nejvyššího soudu České republiky ze dne 19. 9. 2002, sp. zn. 25 Cdo 2608/2000

Na závěr připojuji poznámku:
Pochybuji, že tazatel by byl u soudu schopen prokázat výhodnost revitalizace. Hovoří o úsporách tepla, avšak nebere do úvahy vysokou počáteční investici a "cenu peněz" (navýšení o úroky z úvěru). Celková doba návratnosti obdobných akcí je nejistá, vychází kolem 35 až 40 let, což je daleko za hranicí finančně rozumné investice.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.