Vložil lake, 12. Říjen 2009 - 5:42

Zřejmě jste v žádném z obou předpisů nenalezl tvrzení, které by podporovalo Vaše stanoviska, jinak byste uvedl §, odstavec popř. písmeno.

Znovu opakuji: Společenství vlastníků může činit cokoliv, pokud to není zákonem výslovně zakázáno. Že jste takový výslovný zákaz pro některé činnosti nenašel, mne nepřekvapuje.

Dále připomínám, že v tomto vlákně se diskutuje o názoru z úvodního příspěvku: Anonymous uvedl, že společenství nerozhoduje o provozu (nebo ukončení provozu) čehokoliv. Já naopak tvrdím, že společenství je právnickou osobou, má svou vlastní vůli a přijímá vlastní rozhodnutí ohledně správy domu.

O tom ostatně rozhodl Ústavní soud v nálezu ze dne 8. 3. 2005, sp. zn. I. ÚS 646/2004 takto:
Existuje-li společenství vlastníků jednotek v podobě právnické osoby, je hlasování vlastníků jednotek současně projevem tvorby vůle této právnické osoby. Přijaté rozhodnutí zavazuje nejen spoluvlastníky budovy, ale také společenství vlastníků jednotek, protože jde o rozhodnutí jeho nejvyššího orgánu – shromáždění vlastníků jednotek. V konečném důsledku se tak vytvořila vůle společenství (plurality spoluvlastníků budovy).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.