Vložil lake, 7. Srpen 2009 - 12:04

Pane mc,

děkuji za Vaši poznámku o elektronické verzi shromáždění. Určitě to takto může fungovat, podobně jako fungují videokonference, budou-li splněny technické předpoklady (každý se identifikuje svým elektronickým podpisem, připojení bude zabezpečené, software sčítající hlasy bude certifikovaný, atd.

Je ovšem zcela jedno, zda shromáždění nazvete „schůze shromáždění“, nebo „elektronické shromáždění“, nebo jakkoliv jinak. Půjde zase jen o „shromáždění“ podle ZoVB, které trvá v konkrétním čase od… do… (viz elektronická pozvánka a elektronicky šířený zápis), které buď je nebo není schopné usnášení (počet virtuálně přítomných), a na kterém jsou bezpochyby účastni (ano, přítomni) pouze ti vlastníci, kteří se v daném čase přihlásili pomocí prostředků vzdáleného připojení k serveru na určité konkrétní adrese URL (viz elektronická prezenční listina a elektronicky šířený zápis). Hlasovat se bude bezpochyby tak, že vlastníci ke svému hlasu připojí svůj elektronický podpis a odešlou zabezpečeným připojením.

Problém, o kterém je toto vlákno, je naprosto jinde: nelze hlasovat a usnášet se mimo shromáždění, i když někteří diskutující zapomínají na svůj právnický background a říkají „nám to vyhovuje, nikdo si nestěžuje, ergo je to správně a legislativci jistě věděli, co dělají“.

Ano, lze zjišťovat vůli jednotlivých vlastníků sbíráním podpisů na listině nebo listinách i mimo shromáždění. K tomu ovšem nikdo nepotřebuje, aby to bylo explicitně povoleno ve stanovách. Ale nenazývejme to „usnášením“ ani „hlasováním shromáždění SVJ“.

Zjišťování vůle jednotlivých vlastníků podepisováním je něco zcela jiného, než usnesení shromáždění. To první zavazuje ty vlastníky, kteří podepsali, a to pouze do doby, než svůj souhlas odvolají (což mohou učinit individuálně kdykoliv). To druhé zavazuje všechny členy SVJ bez rozdílu, dokonce i nové vlastníky, kteří u schvalování nebyli, i nově zvolený výbor; od usnesení shromáždění se lze distancovat jedině novým platně přijatým usnesením, nebo prostřednictvím soudu, dá-li přehlasovaným za pravdu.

Nebo někdo chce tvrdit, že je to jedno a totéž? V tom případě bych prosil o nějaký judikát.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.