Vložil Pavel, 23. Červenec 2009 - 9:41

Z: Pavle děkuji vám za odpověď,trochu mi není jedno jasné, statutární orgán si může svévolně rozhodovat a utrácet peníze majitelů bytů,aniž by k tomu potřeboval jejich souhlas?Pochopila jsem ze stanov,že čerpání z FO musí být výborem na schůzi předem odsouhlaseno.

P: Z odpovědi pana G.X. snad vyplývá, jak jsem to myslel. Stanovy jsou interní předpis, který by se měl dodržovat. Jeho nedodržení lze soudně vymáhat a požadovat úhradu škody, pokud škoda vznikla. Členové výboru jsou občanskoprávně a trestněprávně postižitelní, pokud jim to dokážete. Na druhou stranu výbor je staturání orgán a jménem SVJ uzavírá smlouvy ze kterých mohou vyplývat značné závazky.

Z: Bohužel jsem tady v diskuzích nenarazila na srozumitelnou definici,od jaké částky je potřeba souhlas shromáždění.

P: Žádná taková částka není v obecnězávazném právním předpisu stanovena. Může být jen ve stanovách nebo v rozhodnutí shromáždění. Velmi záleží na velikosti SVJ. Máme 139 jednotek a vybíráme ročně 3,1 mil. Kč na dlouhodobou zálohu na opravy. To je asi jiná situace než u SVJ s 10 jednotkami, které třeba navíc je v novostavbě, kde se velké opravy na několik let dopředu neplánují.

Z: Ale vysvětlil jste mi to tak,že co rozhodne statutární orgán,to je prostě závazek pro majitele bytů a je jedno jestli k tomu dali písemný souhlas.

P: To říká ZoVB a ObčZ.

Z: A v tom případě,když si objednáme firmu,není závazná předem stanovená cena,stejně si doúčtuje vícepráce dle svého? Plaťte co vám určíme?

P: To jsem snad ani náznakem neodpověděl. Závazná je smlouva. Vůbec neuvádíte o jaké vícepráce se jedná. Pokud byly „vícepráce“ výměna bytového jádra u bývalého předsedy je to něco jiného, než když někdo objednal dodatečně opravu z lepšího materiálu či další práce, které v původní smlouvě nebyly. O jaké vícepráce šlo?

Z: Děkuji vám za odpověď, jsem ráda,že jste napsal svůj názor.V žádném případě nemám chuť lítat po soudech,ale zjišťuji dále odborné informace,jak se bránit.Pochybení je především u lidí, kteří podepsali smlouvu.Sice jsem už tomu věnovala hodně času,ale půjde-li do tuhého,prostě odstoupím úplně stejně jako to udělal předchozí výbor.Prostě to nemáme z čeho zaplatit a nikdo nám už nepůjčí,jsme zadluženi a tento měsíc se kůli úvěrům navýšil odvod do FO o 5,–Kč/m2 , takže si lidi víc nenechají navýšit.

P: Pokud byly skutečně vícepráce řádně odsouhlaseny a provedeny velmi nedoporučuji dělat mrtvého brouka s tím, že nemáte peníze. Vzhledem k tomu, že všichni ručíte ze zákona je pro dodavatele jednoduché Vás žalovat a exekucí nějaké jednotky se domoci svých práv. Doporučuji s dodavatelem jednat, třeba i o splátkách. Opakuji, pokud byly vícepráce podle smlouvy, odsouhlasené statutárním orgánem a skutečně provedeny, nemáte moc šancí nezaplatit.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.