Vložil Matějka Jaroslav, 24. Duben 2009 - 10:25

Vážený Anonymous, a ostatní,

předpokládám, že privatizujete obecní dům, kde jste založili právní subjekt BD pro koupi domu jako celku.

Na koupi domu se nepodíleli a tedy členy družstva se nestali dva současní nájemníci. V souladu s Pravidly privatizace obecních nájemních domu dané obce je stanoveno jak dále postupovat, BD kupuje byty s nájemníky kteří se nestali členy BD a tito nájemníci mohou mít tzv.chráněné nájemné. Většinou platí:

  1. Nájemní smlouva na dobu určitou končí sjednaným datem, nájemce je k uvedenému datu povinnen byt vyklidit, pokud se s BD nedohodne jinak. V daném případě BD jako nový vlastník nájemního domu plně vstupuje do práv původního vlastníka obce. Nová nájemní smlouva se nesepisuje, pouze dodatek.
  2. Nájemní smlouva na dobu neurčitou, takového nájemce-uživatele bytu přebírá BD jako nový vlastník nájemního domu, plně vstupuje do práv původního vlastníka obce. Nová nájemní smlouva se nesepisuje, pouze dodatek. Většinou je pro tyto nájemní vztahy v Pravidlech privatizace dané obce uvedeno, že pokud bude BD převádět byty do osobního vlastnictví musí nabídnout koupi i tomuto chráněnému nájemci, ale již za jiných (i tržních) cenových podmínek.

Oba dva nájemci nehradí nic do tzv.FO, oba dva nájemci hradí pouze „regulované nájemné“ a služby spojené s užíváním bytu. Regulované nájemné u těchto nájemců podléhá obecně závazným právním předpisům ve věci navyšování nájemného.

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.