Vložil N. Klainová (bez ověření), 19. Duben 2009 - 11:32

Pane Rozumbrado, náklady na pojištění domu patří mezi normální náklady na správu. Nevím, na které ustanovení ZoVB se odvoláváte, zkusím tedy použít § 9a.

Platný ZoVB uvádí v § 9a, že společenství může uzavírat smlouvy k

  1. zajištění dodávky služeb
  2. pojištění domu…

Z toho, že stojí pojištění domu vedle dodávek služeb plyne, že není součástí dodávek služeb.

A ještě něco jsem Vám chtěla sdělit, ale téma mi mezitím někam uteklo.

Jde o reakci na tato Vaše slova:

„Návrh nového ZoVB s navrhovanou platností od 2010–01–01 už v tom dělá zmatek, pokud bych věděl, jak oslovit autory návrhu, pak bych jim napsal, aby zachovali stávající stav, kdy jednoznačně definovaný spoluvlastnický podíl je přímo odvozen od plochy jednotky a nezaváděli nějakou „korigovanou plochu“ pro účely rozúčtování. Rozumbrada“

Pane Rozumbrado, korigované plochy pro účely rozúčtování jsou vyjádřením snahy rozdělovat náklady mezi vlastníky spravedlivěji, než je tomu dosud. Autorem poslední verze z března 2009 je JUDr. Tomáš Dvořák, ale ten ty korigované plochy nevymyslel.

Snaha upravit účast na nákladech odlišně od spoluvlastnických podílů se objevila už v první verzi návrhu nového ZoVB z dílny MMR z listopadu 2004.

V průběhu jednotlivých připomínkových řízení (kromě poslední verze návrhu, která nebyla dána k připomínkám), snad nikdo nezpochybnil nutnost promítnout do účasti na nákladech skutečnost, že spoluvlastnické podíly plně nevystihují užívání všech prostor v domě.

Vlastníkům jednotek vadila nespravedlivá účast na nákladech hlavně u lodžií, balkonů a teras, kdy k některým bytům patří třeba dvě lodžie, k některým jedna a k dalším bytům žádná a do příspěvků na správu se tyto rozdíly vůbec nepromítnuly. Návrh zákona vyřeší i problém s tím, že někteří vlastníci si zaberou uvolněnou společnou místnost pro uskladnění nepotřebného nábytku nebo jiného svého majetku a po celé měsíce nebo roky ji odmítají uvolnit. Podle nového ZoVB budou muset za výhradní užívání společné místnosti platit vyšší příspěvky na správu domu.

Pokud jsem Vás nepřesvědčila, zkuste adresu, kterou používám pro výhrady k problematice SVJ já: ministr@mmr.cz.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.