Vložil ones, 21. Únor 2009 - 18:52

Vážený pane Matějka, děkuji Vám za odpověď.

Ve Vaší odpovědi ovšem směšujete různé pojmy. Především je třeba rozlišit co je komín a co spalinová cesta. Dále je třeba rozlišovat mezi prohlídkou a čištěním komína a provozní revizí spalinové cesty.

Samozřejmě před tím než jsem dotaz položil, uvedenou problematiku jsem se snažil co nejlépe nastudovat. Pro prohlídky a čištění komínů je závazná vyhláška 111/81 Sb., která zmiňuje periodu prohlídky jakou uvádíte i Vy. Musím ale explicitně zdůraznit, že vyhláška hovoří o komínech, nikoli celé spalinové cestě a jeho prohlídce (+příp. čištění) nikoli o provozní revizi! Prohlídky komínů bych pochopil, včetně závaznosti a příslušnosti do agendy SVJ (ano, komín v našem případě je společnou součástí domu).

Co jsem ale napadal, je provedení provozní revize spalinové cesty, která oporu ve vyhlášce nemá, pouze v nové verzi normy ČSN 734201. Ta ale s největší pravděpodobností není právně závazná. Navíc se jednalo spíše o posudek spalinových cest na podkladě ČSN 734201:2008, který byl proveden z vůle správce domu bez jakékoli opory v zákoně. Vlastníci pouze realizaci posudku strpěli a zaplatili (v domnění že jde o povinnost).

Spalinová cesta (zdroj → ležatý kouřovod → sopouch → komín) má ovšem po své délce obecně různé vlastníky kteří za její funkci společně odpovídají, což je třeba rozlišovat i z pohledu správce. Správce ani SVJ nemůže v žádném případě úkolovat výlučného vlastníka té části spalinové cesty, která nepatří do společných částí domu. Pochopitelně to ani nepatří do agendy SVJ, ale pouze do působnosti konkrétního vlastníka. Ten za svou část také plně odpovídá, takže argumenty jako zkorodovaný hliníkový kouřovod (v posudku nic takového nebylo konstatováno), nebo dokonce výbuch, zde nemají žádné místo.

Jsem ale rád, že se mi problematika vyjasňuje, pomohl mi článek http://www.tlakinfo.cz/t.py…. Podezírám z vyvolávání nejasností a šumů na téma „revize komínů“ právě kominickou lobby, která ma přirozený zájem na tom, aby bylo provedeno co nejvíce co nejdražších posudků a revizí (potažmo úprav kouřovodů) na účet SVJ resp. vlastníků jednotek co se neumí ohradit. Mohu tak konstatovat, že náš správce skutečně nerozlišuje rozdílné vlastnictví nebo spíše nemá právní povědomí o tom, kdo za kterou část spalinové cesty odpovídá a nerozlišuje ani mezi prohlídkou komína a provozní revizí spalinové cesty. Jeho chyba, přidělává si práci a starosti. Asi bychom ho měli na rukách nosit za to jak na nás myslí a nedopustí abychom se tu udusili nebo nám snad neexplodoval kotel :-) (tedy pokud by si za tu revizi nedal vyplatit „všimné“ od spřátelené firmy).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.