Vložil Justitianus, 15. Duben 2024 - 18:51

Pro filNad52: Děkuji Vám za upřesnění dotazu. Je to tedy tak, jak jsem už napsal: vaše prohlášení je vadné.

Podle 1994/72 platí, že jednotkou1994 je byt nebo nebytový prostor (1994/72/2/h). Platí také, že byt je místnost nebo soubor místností, které jsou podle rozhodnutí stavebního úřadu určeny k bydlení (1994/72/2/b). Z uvedeného plyne:

  • Lodžie není místnost ani není určena k bydlení. Proto není ani součástí bytu, ani součástí jednotky1994. Prohlášení je vadné, jestliže obsahuje něco jiného.

Podle 1964/40/§121 platilo: (1) Příslušenstvím věci jsou věci, které náležejí vlastníku věci hlavní a jsou jím určeny k tomu, aby byly s hlavní věcí trvale užívány. (2) Příslušenstvím bytu jsou vedlejší místnosti a prostory určené k tomu, aby byly s bytem užívány. Z uvedeného plyne:

  • Příslušenství věci není nikdy součástí věci. To je pojmově vyloučeno. Příslušenství bytu není nikdy součástí bytu; může to být i samostatná věc, která může mít jiného vlastníka nežli byt (=jednotka1994). Prohlášení je vadné, jestliže obsahuje něco jiného.
2012/89/§1168
Určí-li prohlášení neurčitě nebo nesprávně podíl vlastníka jednotky na společných částech, nepřihlíží se k tomu.

Profesor Eliáš a hlupáci čeští zákonodárci však zapomněli v zákoně uvést k čemu se nepřihlíží:

  • Zda se nepřihlíží k chybně uvedeným podlahovým plochám v prohlášení (což by znamenalo, že jsou neplatné i spoluvlastnické podíly tam uvedené a prohlášení je neplatný cár papíru).
  • Nebo se nepřihlíží ke skutečným podlahovým plochám, a tedy ani ke spoluvlastnickým podílům odvozeným z těchto skutečných hodnot (v tom případě prohlášení platí od počátku tak jak je napsáno, a bude tomu tak dokud nebude změněno).

Chcete-li chyby prohlášení odstranit, postupuje se podle 2012/89/§1168/1. Bude to stát 1000 Kč za vklad nového prohlášení do sbírky listin katastru a 2000 Kč za každou jednotku, u které dojde ke změně údajů na listu vlastnictví.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.