Vložil Vilém (bez ověření), 23. Březen 2024 - 12:13

Jak už napsal MartinII, prohlášení podle tazatelky je někdy z r. 2000, takže se dá předpokládat, že k převodům bytů nedocházelo až za účinnosti NOZ, nýbrž ZoVB 72/1994 Sb.

Napsal jste:

„Nepíšete, kolik je bytů celkem, kolik v tzv. OV, kolik členů BD (nájemníků).“

Tazatelka uvedla, „že vlastníci již mají více bytů než družstvo“. Ale počet bytů není rozhodující, rozhodující je velikost spoluvlastnických podílů. Jak napsala tazatelka, dosud všechny byty do vlastnictví katastr převedl, tak je možné, že družstvu ještě nevznikla povinnost svolat shromáždění vlastníků jednotek k založení společenství vlastníků jednotek. Podmínky, po jejichž naplnění tato povinnost vzniká, jsem popsal ve svých předchozích příspěvcích.

Napsal jste:

„Pokud není SVJ, tak vlastníci bytů asi o ničem právoplatně nerozhodují. Nebo se vás snad snad představenstvo BD na něco ptá ?“

Samozřejmě, že vlastníci rozhodují o podobně jako ve „vzniklém“ SVJ o záležitostech, které patří do působnosti shromáždění dle § 1208 na shromáždění vlastníků. Vždyť je to uvedeno v části „Správa bez vzniku společenství vlastníků“ NOZ v § 1191 odst. 2:

„(2) Pro rozhodování v záležitostech správy domu a pozemku se použijí obdobně ustanovení tohoto zákona o shromáždění. Vlastníky jednotek svolává správce…“

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.