Vložil Vilém (bez ověření), 22. Březen 2024 - 14:02

K dotazu:

„Má smysl chybné prohlášení, které je někdy z roky 2000, opravovat?“

Jestliže byli spoluvlastnické podíly u jednotek (bytů a nebytových prostor) uvedených v katastru nemovitostí stanoveny podle podlahových ploch, tak záleží na velikosti odchylek nesprávně zaměřených bytů. Podle spoluvlastnických podílů jsou stanoveny příspěvky na správu. Můžete si spočítat jak by se změnila výše příspěvků u jednotlivých bytů po opravě podlahových ploch v prohlášení vlastníka.

Odstranění vady prohlášení řeší § 1168 NOZ:

㤠1168
Odstranění vady prohlášení“

„(1)Vymezuje-li prohlášení jednotku neurčitým nebo nesprávným způsobem a neodstraní-li je původce prohlášení bez zbytečného odkladu poté, co ho na vadu upozornila osoba, která na tom má právní zájem, mohou vadu odstranit vlastníci dotčených jednotek společným prohlášením. Nedojde-li k tomu, rozhodne o odstranění vady soud na návrh osoby, která na tom má právní zájem.“

K dotazu:

„Máte někdo zkušenost, nechat SVJ nezapsané, „nezaložené“. Má vyměřená plocha bytu přímý vliv na budoucí hlasování, pokud budou vlastníci „zakládat“ SVJ?“

Jak jsem uvedl v předešlém příspěvku, při správě bez vzniku společenství, postupujete obdobně jako v případě správy u SVJ s prokázaným vznikem. V obou případech rozhodujete na shromáždění vlastníků.

Ve vašem případě, kdy vám pravděpodobně ještě nevznikla povinnost založit SVJ a kdy, jak jste uvedla, není nikdo, kdo ho bude chtít vést, bych se do zakládání SVJ nehrnul. Dům spravuje družstvo (správce), o všem podstatném rozhodují vlastníci na shromáždění vlastníků. Nemusíte zakládat právnickou osobu SVJ, čímž si ušetříte další finanční náklady s tím spojené.

Co se týče vlivu na budoucí hlasování, pokud budou vlastníci „zakládat“ SVJ? Na shromáždění byste měli rozhodovat podle spoluvlastnických podílů (pravděpodobně podlahových ploch bytů, což je u obvyklé u většiny domů), tj. vlastníkům se při hlasování započítává počet hlasů podle velikosti jejich spoluvlastnického podílu. Pozor, to platí úplně stejně při rozhodování shromáždění vlastníků v případě, kdy ještě SVJ nevzniklo, tak v případě „vzniklého“ SVJ.

Napsal jsem „Na shromáždění byste měli rozhodovat…“ proto, protože vím, že někde v obdobné situaci jako u vás, postupují v rozporu s NOZ tak, že namísto rozhodování na shromáždění vlastníků rozhodují na tzv. „schůzi samosprávy“, tj. společné schůzi družstevních nájemníků a vlastníků bytů, kdy se při hlasování započítává každému družstevnímu nájemci i vlastníkovi bytů jeden hlas.

Podle zákona by měl správce vždy svolávat ještě shromáždění vlastníků, kdy hlasují pouze vlastníci bytů a zástupce družstva za byty v jeho vlastnictví a jejich hlasy se započítávají podle velikosti jejich spoluvlastnických podílů.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.