Vložil Zoufalá, 4. Březen 2024 - 7:00
  • Vložil Justitianus, 29. Únor 2024 – 10:55
  • „Takže jste vůbec nepodala námitku týkající se chybějících údajů ve vyúčtování služeb „vytápění“ a „společná příprava teplé vody“?“

Naši výboři jsou vážně hlupáci – při výměně kalorimetrů udělaly následující úsměvnou věc – květnový odečet ze starého kalorimetru v kWh sečetly na konci roku s údajem na novém kalorimetru v J . Na toto jsem předem upozornila na základě údajů na webDOMU – každý má přístup pouze ke svým odečtům pomocí hesla. Na webDOMU dámy z výboru údaje opravily, ale opravu neposlaly na EGÚ, který měl ve lhůtě 30 dnů provést rozúčtování. Aby stihly rozeslat vyúčtování do konce dubna, tak účetní provedla vyúčtování se špatným rozúčtováním. Jestliže je na faktuře celková spotřeba tepla za dům 500 GJ za rok 2022 a na můj byt připadlo 406 GJ (byt 1+kk, kde se celý rok netopilo), tak není potřeba mat.fyz vzdělání, které mám, aby bylo patrné, že to nemáme v pořádku.

Asi rok jsem poslouchala, že z důvodu citlivých údajů (co se tady na portálu v posledních dnech propíralo) nemám nárok vidět rozúčtování ani vyúčtování ani náměry jiných vlastníků. Najednou 2.5. 2023 přestalo platit GDPR a obdržela jsem mailem souhrnné rozúčtování pro všechny jednotky, abych rozúčtování od EGU posoudila. A nic nebylo „začerněné“, jak se dlouhodobě avizovalo. Žádná anonymizace..... přitom jsem ještě namítala, že ve vyúčtování služeb používají předpisy plateb, nikoliv skutečně zaplacené zálohy. Vše se opravilo. Můj přínos se hodnotil jak minimální, přesto že jsem opravu provedla za 3 dny (mohla jsem to dělat 30 dnů a zvýšit si nárok na vyšší pokutu, vždyť u mnoha jednotek se číselné hodnoty na vytápění a ohřev TUV nezměnily (u kterých se neprojevila spotřební složka na základě odečtu – však i v těchto případech byla chybná příloha, chybný údaj odečtu k 31.12. 2022 (chybné číslo, chybná jednotka a vše by se přeneslo do dalčích let).

Mne tam pořád chybí, jak již jsem uvedla, nedoplatek/ přeplatek za služby celkem dle §7/3. Oddělit vyúčtování služeb od vyúčtování správy (ta se vyúčtovává jinak). Všichni jsme obdrželi dle Vás „řádné“ vyúčtování služeb 21.5. 2023 (ale nebylo první).

  • Vložil Justitianus, 29. Únor 2024 – 10:55
  • „Žádný celostátně účinný právní předpis totiž neukládá, že by na listině s vyúčtováním služeb nesměly být i nějaké další údaje navíc.“

Ano, můžou být i nějaké údaje navíc, i vyúčtování správy, ale odděleně. Na případné nesrovnalosti ve vyúčtování správy se již nevztahuje pokuta dle §13/1 a lze počítat rozdíl předpis minus náklad. A jak by se Vám líbilo vyúčtování elektřiny, kdyby jste si tam musel vyzobat jednotlivé položky? Z doručeného vyúčtování má být zřejmé, že mám vyúčtování s přeplatkem či nedoplatkem a takto to evidovat i v účetnictví. Staré neuhrazené zálohy tam již vůbec nemají co dělat!

  • Návrh usnesení zněl: „Shromáždění neschvaluje zaplacení pokuty v plné výši 2900,– Kč.“

Potřebovala jsem slyšet odpověď, že se hlasovalo o ničem, že schválení či neschválení usnesení nemůže vypovídat o tom, že shromáždění rozhodlo, že se mi nemá uhradit pokuta v plné výši 2900,– Kč. Dle předsedkyně výboru ale shromáždění takto rozhodlo! Nepomůže jí ani měnit Zápis, ani na dalším shromáždění o tomto usnesení znovu hlasovat, aby se v případě pochybností za každou cenu odpovědnost přenesla ze statutárů na členy SVJ. Ona za nic nemůže, vždyť rozhodlo shromáždění.Ve všem si z nás dělá rukojmí. Mne zřejmě nezaplatí na pokutě už nic, ale z našich peněz bude platit právníky a těm chybí základy logiky.

S pozdravem Zoufalá

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.