Vložil liskova, 8. Únor 2024 - 0:17

Ze zákona má vlastník jedinou povinnost, a to oznámit správci (zpravidla členu výboru), jméno a adresu osoby, které přenechal byt a počet členů domácnosti (bez dalších osobních údajů). Nic víc, nic míň a pokud to máte ve stanovách, tak je to nad rámec zákona a tudíž neplatné.

§ 1177 Vlastník jednotky oznámí bez zbytečného odkladu osobě odpovědné za správu domu a pozemku …jméno a bydliště osoby, které přenechal byt k užívání na dobu nikoli přechodnou, a počet osob, které budou mít v bytě domácnost. To platí i v případě změny těchto údajů.

§ 1178

(1) Osoba odpovědná za správu domu vede seznam vlastníků jednotek a osob, kterým vlastník přenechal byt k užívání, v rozsahu stanoveném v § 1177.

Počet osob bydlících v bytě pouze v případě, že podle počtu osob rozpočítáváte náklady na služby. Výbor nemá oprávnění zjišťovat rodná čísla ani ujednání ve smlouvě. Shromáždění nemůže nařídit vlastníkovi, aby komukoliv poskytoval svoji nájemní smlouvu. Výbor tam není od toho, aby vám umožnil nebo neumožnil pronajímat váš byt, spravuje společné prostory.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.