Změna užívání nebytového prostoru z lékárny na rychlé občerstvení, SVJ zásadně nesouhlasí

Vložil Rachid, 24. Prosinec 2023 - 22:20 ::

Dobrý den,

jako vlastník nebytového prostoru zkolaudovaného jako lékárna, požádal jsem stavební úřad o změnu užívání na rychlé občerstvení. Obstaral jsem závazná stanoviska všech dotčených orgánů a společně s projektovou dokumentací jsem vše odevzdal na SÚ. Ten mi ale sdělil, že bez souhlasu SVJ mi nepovolí požadovanou změnu užívání. Společenství se skládá z 16 jednotek, z toho 15 je bytů a moje prodejna není ani součástí domu, ale je přístavbou, která téměř nezasahuje do bytové části domu. Vlastním další bytovou jednotku a můj celkový podíl činí 11,30 %, což je největší ze všech a tomu odpovídá i můj příspěvek do fondu oprav.

SVJ mi ani nechce povolit nutnou výměnu přívodního kabelu do prodejny, protože trasa kabelu zasahuje do společných prostor a blokuje veškeré mé snahy to vyřešit smírem. Navíc výbor SVJ „naočkoval“ ostatní členy, aby se mnou nekomunikovali.

Tato situace trvá již přes rok a dokonce si SVJ najalo advokátní kancelář na „boj“ se mnou, přitom výbor rozhodl o této věci bez toho, aniž by kohokoliv z členů oficiálně informoval.

SVJ do dnešního dne nepředložilo žádné relevantní odůvodnění, proč nesouhlasí se změnou užívání. Nedaří se mi svolat členskou schůzi, protože mi nikdo nepodepíše souhlas se svoláním schůze.

Naopak SVJ intervenovalo u SÚ, aby mi vyzvali k odstranění vnitřních stavebních úprav a dát vše do původního stavu.

Požádal jsem SVJ řádně o dodatečné schválení stavebních prací, ale bohužel mi nikdo neodpovídá a že se mnou nebudou komunikovat, dokud neskončí řízení o odstranění stavby.

Napravo od Nás funguje v podobném domě kavárna s restaurací a nalevo podobný provoz, přitom tyto provozy jsou součástí domu a ne přístavbou jako v mém případě.

Prosím o radu, zda tato situace má řešení?

Děkuji předem za odpovědi.

Rachid

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.