Lži šířené sdružením ARTAV II.

Vložil Justitianus, 1. Prosinec 2023 - 10:51 ::


Na stránce https://artav.cz/…ani-energii/ lze nalézt jednu z mnoha nesprávných odpovědí, které rozšiřuje na svých webových stránkách sdružení ARTAV.

Text dotazu:
Dobrý den, jsem vlastníkem ideální poloviny domu. Veškeré vyúčtování je na bratra, který je druhým spoluvlastníkem. Neukazuje mi žádné vyúčtování ani faktury, vše rozpočítává do tabulek procentuálně podle využívané plochy, kterou mám o něco větší. Je možné platit za energie každý 50/50 bez ohledu využívané plochy? Případně jaký by měl být správný postup ?
Odpověď údajného „odborníka“ z ARTAVu:
Pokud jsou v objektu dva byty, pak se jedná o „dům s byty“ ve smyslu platné legislativy a vyúčtování nákladů na spotřebu tepla musí probíhat podle zákona 67/2013 Sb. a vyhlášky 269/2015 Sb. Rozúčtování 50/50 legislativa nepřipouští.


☀ Tvrzení „odborníka“ je nepravdivé. Je s podivem, že „odborník“ ARTAVu není seznámen s platnou legislativou. Povinnost vyúčtování nákladů podle zákona 67/2013 Sb. se nevztahuje na každý dům s byty, jak se „odborník“ nesprávně domnívá. Skutečnost je jiná.

☀ Podle § 2 zákona č. 67/2013 Sb. platí, že pro účely tohoto zákona se rozumí poskytovatelem služeb 1. vlastník nemovitosti nebo vlastník jednotky v domě rozděleném na jednotky v případě, že je byt užíván na základě nájemní smlouvy, nebo 2. společenství vlastníků jednotek podle zákona upravujícího bytové spoluvlastnictví. V domě tazatele však není byt užívaný na základě nájemní smlouvy, ani nevzniklo společenství vlastníků jednotek.

Z uvedeného plyne, že neexistuje žádný poskytovatel služeb.

☀ Podle § 2 zákona č. 67/2013 Sb. platí, že pro účely tohoto zákona se rozumí příjemcem služeb 1. nájemce bytu, nebo 2. vlastník jednotky podle zákona upravujícího bytové spoluvlastnictví. V domě tazatele však není ani nájemce bytu, ani vlastník jednotky.

Z uvedeného plyne, že neexistuje žádný příjemce služeb.

➡️ Závěr: Na dům tazatele se nepoužije zákon č. 67/2013 Sb..

Spoluvlastníci se samozřejmě podílejí na nákladech podle svých spoluvlastnických podílů, tedy v tomto případě 50/50 (pokud se nedohodli jinak).


Justitianus

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.