Vložil Pavel, 25. Listopad 2023 - 8:42

Huberte,

uvádíte, že výše uvedený problém by měl být externímu správci úplně jedno.

To je nepochopení problematiky.

Externímu správci naroste administrativa, určitě nebude mít jen „trošku práce“ navíc, jak mylně uvádíte.

Část nových povinností se zavedla novelou Zákoníku práce, část se jich zavede Zdražovacím balíčkem.

Mimo jasných nových zbytečných povinností je tam řada nejasností.

Např. jak postupovat při vyplácení odměn.

Kdykoliv po výplatním termínu se mzdová účetní může dozvědět, že byl souběh DPP v měsíci u několika zaměstnavatelů, byl překročen limit 40% a že se musí vyplacené odměny dodatečně zatížit sociální a zdravotní daní.

Má proto preventivně vyplácet odměny rovnou snížené o sociální a zdravotní daň? V případě, že limit nebude překročen, tak je to asi protiprávní a navíc by to byla další operace jak vůči zaměstnanci, tak vůči státu.

Nebo má vyplatit odměnu do 10 000 Kč bez sociální a zdravotní daně? Pokud nebude překročen limit, tak je to v pořádku. Ale pokud se překročí limit u souběhu DPP v měsíci, tak bude nesraženou sociální a zdravotní daň vymáhat po zaměstnanci? Budou to malé částky a zaměstnanec tam již nemusí být zaměstnán a tak mu není možné chybějící částku strhnout. Navíc pozdě odvedená sociální a zdravotní daň bude podléhat sankci.

O problému ví jak půlmozci z Poslanecké sněmovny tak i ze Senátu. Ví o tom z jednání rozpočtového výboru i Elektrikář a Traktorista. Jediným „argumentem“ je 108.

Externí správce se proto správně snaží DPP převést na OSVČ. Další možností je zvýšit cenu za zpracování DPP.

Převedení úklidu pod externího správce je pochopitelně také možnost. Ale bude to pro SVJ dražší než DPP. To je jediná jistota. Práci budou dělat uklízečky na pracovní poměr včetně sociální a zdravotní daně, něco bude stát režie dodavatele a jeho zisk. To všechno u DPP není.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.