Vložil Justitianus, 19. Listopad 2023 - 13:25
  • P_V: „Ale Vy tvrdíte, že z důvodu právního výkladu tato DPS k našemu „systému vytápění“ nepatří a tudíž se musí náš systém podrobovat pravidelné kontrole …“

Nic takového jsem netvrdil – nikdy a nikde.


➡️ Za prvé:
Netuším jak je váš dům vybaven a netuším zda splňuje či nesplňuje výjimku podle § 6a/5/a zákona.

➡️ Za druhé:
Prostým čtením textu zákona je možné zjistit, že automatizační a řídicí systém budovy NEMUSÍ být součástí budovy (na rozdíl od systému vytápění, který je vždy součástí budovy).

406/2000 Sb.
§ 2 Základní pojmy

(1) Pro účely tohoto zákona se rozumí (…)

g) automatizačním a řídicím systémem budovy systém sestávající ze všech výrobků, softwaru a inženýrských služeb, které podporují energeticky účinný, hospodárný a bezpečný provoz technických systémů budovy pomocí automatického ovládání a umožňují ruční zásah pro nastavení některých vstupních parametrů (…), 

i) systémem vytápění zařízení sloužící pro úpravu vnitřního prostředí, při níž dochází ke zvyšování teploty, které je součástí budovy (…).

Zákon tedy nevylučuje případ, kdy automatizační a řídicí systém budovy není součástí budovy. Z toho plynou následující závěry:

  • Některé nebo všechny části automatizačního a řídicího systému budovy mohou nebýt součástí budovy.
  • Jednotlivé části automatizačního a řídicího systému budovy mohou tedy mít různé vlastníky anebo různé provozovatele (*).
  • Automatizační a řídicí systém budovy nebo jeho část může být například ve vlastnictví provozovatele DPS, poskytovatele energetických služeb podle § 10e a § 10f zákona, ve vlastnictví SVJ, nebo ve vlastnictví kohokoliv jiného.

Snad si z toho učiníte nějaký použitelný závěr.

Justitianus


(*) Poznámka: Typickým případem je bytový dům, ve kterém dálkově odečitatelné indikátory jsou vlastnictvím SVJ, armatury pro hydraulické vyvážení otopné soustavy jsou společnými částmi domu ve vlastnictví vlastníků jednotek, a automatické řízení výkonu DPS je ve vlastnictví vlastníka DPS – dodavatele tepelné energie. Společně to vše tvoří automatizační a řídicí systém budovy podle § 2/g zákona. 

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.