Vložil Justitianus, 1. Říjen 2023 - 13:13

To není třeba nějak složitě řešit.

Poskytování informací podle § 8a zákona o službách je samo službou, kterou je poskytovatel služeb povinen poskytovat ze zákona. Příjemce služeb však není povinen tuto službu přijímat, protože mu to neukládá žádný celostátně účinný právní předpis.

Příjemce služeb má tedy možnost za svou osobu odmítnout nabídku služby, kterou nepotřebuje a která by mu nic nepřinesla (opt-out). (Výjimkou je bod č. 2 níže.)

Podle § 3 odst. 2 zákona platí, že rozsah poskytovaných služeb (1) si poskytovatel služeb a příjemce služeb ujednají nebo (2) o něm rozhodne družstvo nebo společenství. K poskytování služby jednotlivému VJ podle § 8a by tedy bylo nutno:

  1. poskytování služby bylo ujednáno individuálně mezi poskytovatelem služeb a jednotlivým ým příjemcem služeb, nebo
  2. o poskytování služby všem příjemcům rozhodlo společenství (nadpoloviční většinou na usnášeníschopném shromáždění, viz § 1208).

Z uvedeného plyne, že byste měl začít řešit novelizaci o měsíčních informacích o „spotřebě tepla“ teprve tehdy, až bude postaveno najisto zda vůbec je o takovou službu v SVJ zájem.

  • Je-li splněna podmínka č. 1, pak omezení stanovená pro ujednání podle § 8a se uplatní pouze u těch příjemců, kteří si službu ujednali ve dvoustranné smlouvě s poskytovatelem.
  • Je-li splněna podmínka č. 2, pak omezení stanovená pro ujednání podle § 8a se uplatní u všech příjemců služeb „vytápění“ a „poskytování teplé vody“, a služba bude poskytována všem i proti jejich vůli.
  • Jestliže si příjemci takovou službu neujednali žádným z těchto dvou způsobů, pak jim nesmí být poskytována.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.