Vložil žáček (bez ověření), 9. Září 2023 - 3:13

„…Nevím k čemu Vám ty definice budou…“

Já sice zatím také ne, ale Děkuji za ně. Jde mi o to, že v přehledu útraty SVJ každý rok na shromáždění jsou nám čteny nákladové položky a výše nákladu za ně. Mimo jiné také „odvoz komunálního odpadu“ apod. Ačkoli nejsem nevšímavý, nikdy jsem u nás „komunální odpad“ (dle Vaší definice) se povalovat neviděl, ale položky za něj jsou ročně ve výši od 10–15.000. Za rok 2022 položka z přehledu zmizela a objevila pod nákladem za společný úklid ve vyúčtování služeb.

A tak mne jednak zajímalo, CO je „komunální odpad“ a jakým kouzlem se v těch společných prostorech objeví. A jednak mne zajímá, když už – jak říkáte – je vnesen (zřejmě někým, kdo se ho chce zadarmo zbavit, když odvoz alespoň u nás zaplatí SVJ), tak jak se má náklad na odvoz komun-odpadu rozúčtovat.

U nás tím, že doposud rozúčtován nebýval, byl skrytý podíl na nákladech „podle podílu na spol. prostorech“ resp. „náklad byl pro nás ve vyúčtování služeb neviditelný“ (máme ale rozhodnutí z r.2012, že „odvoz komunální odpad“ se bude hradit z FO a každý byt na něm se bude podílet stejně – myšleny byly náklady). Od vyúčtování 2022 včetně ho máme na vyúčtování uveden a rozúčtován podle „počtu osob“.

Po dotazu na SVJ mi bylo řečeno, že převod do rozúčtování služeb řeší dosavadní nezákonnost spočívající právě v tom nevyúčtování ve službách. A podle zástupce SVJ lze pro náklad za „odvoz komunálního odpadu“ použít pouze §5/2/d zákona tj. „podle počtu osob“, prý protože neexistuje rozhodnutí dle §5/1.

Jenže tento způsob se mně dotýká více než jiných zvláště proto, že jsme šesti členná rodina a žádný „komunální odpad“ do společných prostorů nevnášíme. Když už se ale na službě „odvoz komunálního odpadu“ musíme podílet, tedy by to mělo být rozúčtováno „podle podílu na spol. prostorech“, neboť tak to bylo doposud neviditelně formou „nevyúčtování“, avšak nyní to je viditelné a já mám za to, že když něco není (na vyúčtování uvedeno) a následně je (na vyúčtování uvedeno), pak jedině z vědomého rozhodnutí SVJ to tam uvést tj. postup dle §5/1 a nelze pak ale tvrdit, že rozhodnuto nebylo a z toho důvodu používat §5/2/d, jak to nyní ve vyúčtování 2022 u4inilo SVJ.

Pro rok 2022 už to sice nespravím, ale pro rok 2023 bych mohl. Mohl? Lze úšpěšně trvat na tom, že rozúčtování „dle osob“ tj. dle §5/2/d je vadné, neboť rozhodnutí dle §5/1 existuje (a trvá a nebylo zrušeno) už z r. 2011?

díky

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.