Vložil Tomáš Neugebauer. (bez ověření), 13. Září 2023 - 7:59

Můžete mi, prosím, sdělit, za co konkrétně byla vašemu SVJ uložena pokuta?

Je nutné mít na zřeteli, že podle ustanovení § 1194 odst. 1 občanského zákoníku je SVJ právnická osoba založená za účelem zajišťování správy domu a pozemku. Činnostmi správy domu a pozemku se podle § 7 nařízení vlády č. 366/2013 Sb. mimo jiné míní provoz, údržba, opravy, stavební úpravy a jiné změny společných částí domu, včetně změn vedoucích ke změně v účelu jejich užívání; týká se to také všech technických zařízení domu, jako společných částí, dále společných částí vyhrazených k výlučnému užívání vlastníku jednotky, pokud podle prohlášení nebo stanov společenství vlastníků jednotek nejde o činnost příslušející vlastníku jednotky v rámci správy této společné části na vlastní náklady, jakož i revize technických sítí, společných technických zařízení domu, protipožárního zařízení, hromosvodů, rozvodů energií včetně tepla, teplé vody, pitné vody a telekomunikačních zařízení, a jiných společných zařízení podle technického vybavení domu.

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že na SVJ se vztahují ustanovení zákona o požární ochraně v rozsahu, která se týkají právnické osoby, a to pro výkon činností správy domu a pozemku, tedy především výše uvedených (SVJ svou činnost vykonává např. v prostorách, kde se provádí revize protipožárního zařízení). SVJ může dokonce provozovat činnosti s vysokým požárním nebezpečím (http://bozppo-neu.cz/…).

Justitianus nechápe, že při práci s právními předpisy je nezbytné pochopit, co zákonodárce chtěl říci. Vlastní text je sekundární. Jazykový výklad slouží pouze k prvnímu uchopení. A aby to nebylo tak jednoduché, tak v případě rozhodování o nejasnostech, je každý soud nezávislý a je oprávněn rozhodnout podle svého uvážení (judikáty nejsou obecně závazné). Je to opravdu složitější, než jak na tomto webu tvrdí Justitianus.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.