Vložil Justitianus, 24. Červenec 2023 - 6:40
Pozor !
Mýlí se „Řešil (bez ověření)“. Mýlí se „… (bez ověření)“.
Oba poradili špatně.

  • Kamil: „Poslední půl rok řešíme komíny v domě.“

Neřešíte žádné komíny, ani vlastnictví komínů ! To je nesmyslné tvrzení. Řešíte pouze kontrolu a čistění spalinových cest.

Jde tedy o náklad na službu „čistění komínů“ podle zákona č. 67/2013 Sb.. Pokud tuto službu poskytuje SVJ, pak je povinno rozúčtovat náklady na příjemce služby podle počtu využívaných vyústění do komínů. Při tom je bezvýznamné kdo je vlastníkem čeho.

Vlastníci, kteří komíny nevyužívají, zcela správně požadují, aby náklad na kontroly a čistění spalinové cesty hradili pouze ti, kdo provozují spotřebiče připojené ke spalinovým cestám. To je požadavek v souladu se zákonem i s dobrými mravy. Vyřešeno.


Zcela jiná je otázka kdo je vlastníkem komínových vložek. Vy totiž směšujete dohromady tři různé věci:

  1. komínové těleso (= součást společné stavby)
  2. komínový průduch (= prázdný prostor uvnitř komínového tělesa)
  3. komínová vložka (= samostatná věc vložená uvnitř komínového průduchu)

Vaše prohlášení o komínových vložkách mlčí. Proto se uplatní § 5 nařízení vlády 366/2013 Sb.: Společnými částmi domu (…) jsou zejména (…) komíny jako stavební konstrukce v celé své stavební délce, včetně vyvložkování pořízeného spolu s komínem, mimo dodatečně instalovaných komínových vložek. Z uvedeného plyne:

  • Jestliže komíny byly vyvložkovány již v době kolaudace stavby (a tedy vložky byly na místě i v okamžiku rozdělení domu na jednotky), pak vložky jsou společné.
  • Jestliže komínová vložka byla do komínového průduchu instalována dodatečně, pak jejím vlastníkem je ten, kdo si vložku pořídil vlastním nákladem.

Podotýkám, že návrh „komíny úplně zrušit“ je protizákonným nesmyslem: nebylo by možné vytápět byty. Není přípustné toto uskutečnit bez souhlasu všech vlastníků a bez povolení stavebního úřadu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.