Výstavba nového výtahu - nesouhlas přízemních bytů

Vložil EvaM, 15. Červen 2023 - 8:15 ::

Dobrý den,

toto téma tu již nejspíš je, ale je poměrně staršího data. Moje maminka je vlastníkem bytové jednotky ve zvýšeném přízemí v 5 NP byt. domě. Sousedi z vyšších pater by si rádi postavili výtah. Maminka s výstavbou výtahu nemá problém, ale výtah by využívala opravdu minimálně/ vůbec – tudíž se nechce finančně podílet na jeho výstavbě. Na výstavbu výtahu by se mohly dostat dotace (až 50%) -což je OK. Druhá varianta je využití úvěru – načež by každá jednotka si brala úvěr 300 000 + ručení bytem. Maminka již má americkou hypotéku, na kterou ručí tímto bytem.

Výtah by se stavěl v domě – ne žádná nástavba – tudíž tím dochází ke změně vymezení společných částí domu? Je tedy nutný 100% souhlas všech majitelů byt. jednotek? Nebo stačí nadpoloviční většina?

Ještě nás napadl kompromis ve formě financování podílem. Byty zespodu by daly třeba 100 000, zbytek bytů výše by zaplatily více.

Snažila jsem se o tom něco najít, ale články jsou spíše z roku 2021, tak se ptám tady. Předem děkuji.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.