Vložil Miro Teplan (bez ověření), 17. Duben 2023 - 10:49

Ďakujem za Vašu reakciu. Áno „Údržba, revize“ je jedna z položiek nákladov na správu domu. „Vyúctování zálohové úhrady“ je vyúčtovanie nákladov v danom zúčtovacom období (1 rok) za služby (teplo, TUV, voda, správa domu) vs mesačné zálohy.

Dotaz zmatený, Váš úsudok správný. Rozumiem, aby ste sa mohol presnejšie vyjadriť, nechcete usudzovať, ale odpovedať na presne položený dotaz…

§ 1180 v (1) časti na začiatku stanovuje jasne „v poměru odpovídajícím jeho podílu na společných částech“, podľa spoluvlastníckeho podielu.

Ten môj doataz je: či je možno, aby sa SVJ usneslo, že sa bude platiť inak než podľa spoluvlastníckeho podielu.

§ 1180 (1) časť ďalej pokračuje: „nebylo-li v prohlášení určeno jinak, zejména se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění společné části, která slouží jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, a k rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.“

Ak tomu tomu chápem správne, tak SVJ sa nemôže uzniesť, že sa bude platiť inak než podľa spoluvlastníckeho podielu, pokial nie sú k tomu objektívne dôvody. Píše sa tam „zejména se zřetelem k povaze“ = čiže ak všetko zo spoluvlastníckeho podielu využívame všetci rovnako, tak sa musí (§ 1180) platiť pomerovo, nie každý byt rovnako.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.