Vložil Justitianus, 17. Listopad 2022 - 10:44
  • Ptáte se " od kdy je pohledávka SVJ ‚příspěvek na správu domu‘ dospělá, nebo-li existující?"

Na samém počátku je ZÁVAZEK vlastníka jednotky hradit v budoucnu příspěky na správu domu ve stanovené výši (opakovaně do určeného dne v měsíci). Závazek k těmto platbám není dluhem. Vlastník není dlužníkem, SVJ není věřitelem a nemá vůči vlastníkovi žádnou pohledávku.

Marným uplynutím osmého dne v měsíci vznikl vlastníkovi DLUH na příspěvku na správu domu. Stal se DLUŽNÍKEM. SVJ se stalo VĚŘITELEM a má vůči vlastníkovi (dospělou) POHLEDÁVKU. Pohledávka = právo na plnění. Věřitel může svůj nárok (svou pohledávku) uplatnit například u soudu.

V tomto případě vznikl vlastníkovi závazek ze zákona (§ 1180, § 1190). Den splatnosti jednotlivých úhrad příspěvků na správu je určen ve stanovách. Dluh vlastníka vznikne o půlnoci osmého dne v měsíci, jestliže do toho okamžiku není jeho příspěvek připsán na účet SVJ.

Devátý den v měsíci je prvním dnem prodlení dlužníka a prvním dnem existence pohledávky SVJ. Věřiteli vzniklo právo požadovat kromě dlužné částky (jistiny) také příslušenství pohledávky; podle § 513 NOZ platí, že příslušenstvím pohledávky jsou úroky, úroky z prodlení a náklady spojené s jejím uplatněním.


O pohledávku nedospělou by šlo např. pokud si půjčíte 10000 Kč od pana Kadrnožky a zavázal jste se je vrátit do 1 roku. V tomto případě máte nejen závazek ze smlouvy, ale rovnou i dluh od samého počátku. Jste dlužníkem, protože jste přijal cizí peníze. Pan Kadrnožka je od počátku věřitelem, a má vůči Vám nedospělou pohledávku. Jeho pohledávka dospěje za jeden rok. Do té doby je soudně nevymahatelná (může však být postoupena jiné osobě, nebo např. uplatněna v dědickém řízení).

§ 1723
(1) Závazek vzniká ze smlouvy, z protiprávního činu, nebo z jiné právní skutečnosti, která je k tomu podle právního řádu způsobilá.

§ 1721
Ze závazku má věřitel vůči dlužníku právo na určité plnění jako na pohledávku a dlužník má povinnost toto právo splněním dluhu uspokojit.


  • Ptáte se „… odkdy konkrétně mohu ‚příspěvek na správu domu‘ platit?“.

Záleží na obsahu stanov. Pokud vlastník má závazek uhradit příspěvek určený na daný měsíc v době (například) od prvního do osmého dne měsíce, pak dřívější úhradu není SVJ povinno zaúčtovat jako Váš příspěvek na správu. Platba bez právního důvodu může být vrácena zpět na účet plátce. Pokud máte ve stanovách uveden jen nejzazší (poslední možný) termín úhrady, pak jistě můžete zaplatit i kdykoli dříve – třebas na několik měsíců dopředu.

Vaš případ byl ovšem opačný: zaplatil jste v předstihu nižší částku, ale tím ještě nevznikl ani Váš dluh, ani pohledávka druhé strany. Bylo totiž nejisté zda zbytek doplatíte (do 8. dne v měsíci do 24:00 hodin). Podle § 1987 odst. 2 platí, že pohledávka nejistá nebo neurčitá k započtení způsobilá není. Pohledávka SVJ vznikla a zároveň dospěla devátého dne v měsíci v 00:00 hodin.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.