Vložil Justitianus, 16. Listopad 2022 - 11:18

Pohledávka musí být uhrazena nejpozději v den splatnosti. Ve vašem SVJ je dnem splatnosti osmý den v měsíci. Z toho plyne, že devátý den v měsíci je prvním dnem prodlení dlužníka.

Zcela nesmyslná je Vaše představa že dlužíte vašemu SVJ nějaké neurčité miliony, které splácíte v měsíčních splátkách po 2400 Kč. Takový absurdní nápad čtu poprvé, a to jsem toho četl na tomto portálu o SVJ dost a dost. Pletete si závazek s dluhem.


Také se mýlíte ohledně okamžiku kdy Vám vznikl závazek hradit měsíčně příspěvky na správu. Nebylo to v žádném případě v okamžiku „kdy společenství rozhodlo o povinnosti platit 32 Kč/m2“. Závazek Vám vznikl teprve v okamžiku kdy Vám byl doručen předpis plateb vystavený na Vaše jméno. Okamžik přijetí rozhodnutí shromážděním je pro vlastníka jednotky nevýznamný.

Doručením se podle konstantní judikatury rozumí okamžik, kdy se písemnost dostala do sféry dispozice adresáta a kdy měl objektivně možnost seznámit se s jejím obsahem.

Ostatně – shromáždění není způsobilé nařizovat cokoliv vlastníkovi jednotky. Shromáždění je sice nejvyšším orgánem SVJ, ale vlastníkovi jednotky nemůže nic přímo přikazovat. To může udělat jedině právnická osoba SVJ, která zajišťuje správu domu. SVJ je zastupováno členy statutárního orgánu. Nikoliv shromážděním, které není osobou, a nemůže tedy vůbec právně jednat vůči nikomu.

Shromáždění (v domě kde existuje SVJ jako právnická osoba) může komandovat pouze právnickou osobu SVJ, a volí statutáry SVJ. Psal jsem zde o tom už před časem (http://www.portalsvj.cz/…ni-vlastniku), ale místní blbečci nepochopili nic z toho co tam bylo uvedeno.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.