Vložil Justitianus, 1. Listopad 2022 - 6:29
  • Pane Rennere, ptáte se: „Může nová schůze předsedu odvolat a zvolit jiného, který se zaregistruje?“

Takže buď jste volili osobu do fukce bez jejího předchozího souhlasu (což je čirý nerozum), nebo si to zvolený předseda později rozmyslel a odmítá zastupovat SVJ. Mohu Vás ujistit, že shromáždění má právo odvolat předsedu SVJ, pokud to stanovy výslovně nezakazují.

Podle § 1208 totiž platí, že do působnosti shromáždění patří volba a odvolávání členů volených orgánů a rozhodování o výši jejich odměn. Z uvedeného plyne, že zákonodárce připouští ukončení funkce statutára odvoláním.

  • Píšete: „Prý není takový postup bez zapsání a následně zrušení u soudu možný.“

Doporučuji nevěřit nesmyslům! A mimochodem: Navenek stále zastupuje SVJ osoba uvedená v rejstříku. To platí pro všechny třetí osoby, kterým není známa skutečnost že předsedou SVJ byl na shromáždění zvolen někdo jiný.


  • Naprosto se mýlí aba (bez ověření) když zde píše tento nesmysl: „Zatím žádného předsedu nemáte.“

To je nepravda!!! Volba člena statutárního orgánu je zpravidla účinná okamžikem kdy byl na shromáždění oznámen výsledek hlasování. Jiná věc je, že ti kdo se neúčastnili shromáždění možná nevědí o změně, protože ještě neměli možnost seznámit se se zápisem.
SVJ tedy předsedu má. Jediný způsob jak se jej legálně zbavit je odvolání.

Okamžik vzniku funkce může být stanoven ke kokrétnímu datu v budoucnosti, ale to by muselo být uvedeno přímo v usnesení, o kterém se hlasovalo. Pokud snad jde o takový případ – a ten den ještě nenastal – pak shromáždění může přijaté usnesení jednoduše zrušit novým usnesením (revokovat). V tom případě samozřejmě nebude nikoho odvolávat.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.