Vložil Karel Kolář (bez ověření), 23. Červenec 2008 - 21:47

Vážený pane Holý, po delší době nepřítomnosti na tomto foru bych soudil dle vašich příspěvků, že zde jde o slovní ekvilibristiku nebo cosi podobného, což nijak není ku prospěchu těm, kteří se snaží vést věcnou diskusi na téma přinášející v životě SVJ problémy.

K tematu „platby za užívání výtahu“

Jsem názoru, že platit se má, pokud nejde o dar nebo jinou formu sponzorství,také podle míry užitku, který daná věc jejím užíváním přináší jednotlivým, uživatelům. Jsou určité části „společných částí domu“, které jsou vymezeny z hlediska jejich užívání jen pro některé BJ, př. lodžie, balkony, protože jsou přístupné jen z těchto některých BJ. Jsou možnosti užívání výhod z toho plynoucích zvýhodněni proti těm co lodžie u BJ nemají. Prostě buď měli štěstí většího výběru při koupi BJ, nebo na ní netrvali z jiných důvodů např. finančních.

Toto srovnání by mohlo být asi použitelné i pro výtahy, jako „vymezené společné části domu určené jen pro vlastníky BJ od konkretního podlaží" , např. 3.NP, dle „Prohlášení vlastníka“. Vlastníci BJ z nižších podlaží by měli zablokován přístup do výtahu, něměli by z tohoto důvodu z jeho funkce žádný užitek a proto by se nepodíleli na nákladech na opravy a provoz tohoto zařízení domu,.

Vždy se najde nějaký úhel pohledu, „kriterium užitku určité BJ“, z něhož se bude něco jevit jako spravedlivé či nespravedlivé, dle polohy dané BJ v domě např.

  • hledisko výšky domu. Od určitého podlaží by byly BJ nad tímto podlažím bez výtahu asi neprodejné a tím by se např. přenášela větší zátěž některých nezbytných „provozních“ nákladů větší měrou jen na BJ v nižších podlažích např. oprava střechy.
  • hledisko výhledu z oken bytu, z vyšších podlaží je většinou lepší výhled než pohled do průčelí domu naproti z BJ v nižším podlaží.

Jistě záleží při posuzování této problematiky i na způsobu nabytí BJ a kupní ceny. Jiné to bude u nové výstavby a jiné u privatizovaných domů ze starší zástavby z majetku měst a obcí.

Jak se tedy dobrat ke „spravedlivějšímu“ přístupu rozdělení investičních a provozních nákladů na BJ ve SVJ u domú s výtahy bude zřejmě vyžadovat i idividuelnější přístup než paušální. Mohu se však ve svých „úhlech pohledu“ mýlit.

k.kolar@centrum­.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.