Vložil Justitianus, 12. Duben 2021 - 11:20
  • Taky Taky Člen (bez ověření) se táže: „Není to náhodou podnikání, které má SVJ vlastně zakázáno?“.

Tady se ale nikdo ani slovem nezmínil o nějakém podnikání. Podnikáním se rozumí činnost, která je (1) soustavná, a (2) má za cíl dosažení zisku.

SVJ provádí mnoho činností soustavně, avšak tyto činnosti neslouží právnické osobě k dosažení zisku. Viz napřklad poskytování všech služeb spojených s užíváním bytů, celá správa domu a pozemku, atd..

K těmto činnostem samozřejmě může patřit i správa cizího pozemku neuvedeného v prohlášení. Půjde opět o činnost soustavnou, která však neslouží k dosažení zisku. Proto nespadá pod podnikání. To je taková právní abeceda; vysvětlil by Vám to každý daňový poradce nebo úředník finanční správy.


Mimochodem poznamenávám, že se zde už zase bavíme o naprostých kravinách.

V ČR jsou tisíce domů a tisíce SVJ, která dlouhodobě provádějí údržbu cizího pozemku neuvedeného v prohlášení. Je to samozřejmě legální, přeje si to vlastník domu, a soudy by tomu daly za pravdu. Může se jednat např. o pozemek obce, nebo i pozemek jiného vlastníka, které nějakým způsobem slouží obyvatelům domu.

  • typicky např. zeleň na pozemku, o který se jeho vlastník nestará: SVJ provádí pravidelné seče trávy a vysazuje kytičky, aby obyvatelé domu netrpěli pylovou alergií a aby měli z oken pěkný výhled
  • chodník ke vchodu domu, jehož zimní údržbu obec nezajišťuje, takže se toho ujalo SVJ (aby se obyvatelé domu nemuseli brodit sněhem a aby si nelámali nohy na zledovatělém neudržovaném chodníku)
  • část obecní komunikace, která slouží obyvatelům domu jako parkoviště: SVJ zabezpečuje vodorovné značení parkovacích míst a zimní úklid, a tím plní svou povinnost zajišťovat „správu domu v širším smyslu“ (judikát Krajského soudu v Hradci Králové 30 Ca 44/2002–16).
  • parčík s lavičkami a pískovištěm, na jehož údržbu obec nemá finance: obnovy a údržby se může ujmout SVJ, slouží-li to místo převážně obyvatelům domu k uspokojování jejich potřeb bydlení.

O této věci se zde diskutovalo už v březnu 2009, a citace z judikátu KS HK 30 Ca 44/2002 zde byla zveřejněna v listopadu 2011.

Bohužel vždy když se diskutuje o právní způsobilosti SVJ, objeví se opět nějaký fanatický právní nacista (law nazi), který prosazuje, že SVJ nesmí učinit bydlení v domě pohodlnější a příjemnější pro jeho obyvatele. „NEMOŽNÉ! NEPŘÍPUSTNÉ! ZAKÁZÁNO!“

Právní nacisté ať v létě dýchají alergický pyl ze sousedního pozemku. Ať v zimě padají na zledovatělém chodníku, ať si lámou nohy na neposypaném náledí. Až je bude sanitka odvážet do nemocnice se spirálovou frakturou nebo s těžkým otřesem mozku, mohou si donekonečna opakovat ten blud, že SVJ přece nesmí uklízet sníh na cizím pozemku. „ABSOLUT AUSGESCHLOSSEN! ORDNUNG MUSS SEIN! MARSCHIEREN – MARSCH! EINS, ZWEI, EINS, ZWEI!“

Inu, právní nacisté jsou hlupáci.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.