Vložil Justitianus, 10. Duben 2021 - 17:33

Petře, ptáte se takto:

  1. „Lze říci, že Vybor SVJ je oficiální spravce dvora?“
  2. „Je tento postup v pořádku?“

Správcem není „Výbor“, nýbrž právnická osoba SVJ.

Správcem cizího majetku se stává osoba, o které tak rozhodli spoluvlastníci (většinou, počítanou podle podílů). Všem spoluvlastníkům pozemku bylo třeba dát možnost aby se účastnili rozhodování o společné věci. (A samozřejmě platí, že zvolený správce vyjádřil souhlas.)

Ve vašem případě právnická osoba SVJ-80 se sama ujala správy pozemku. Souhlas vyjádřili všichni spoluvlastníci pozemku, a to konkludentně: tím, že všichni přispívají správci na náklady správy, že nikdo neprotestuje, že nikdo nepožaduje změnu správce. SVJ-80 tedy nepochybně je správcem pozemku.

Není tedy pravda co zde tvrdili někteří diskutující: že prý neexistuje smlouva, že prý SVJ nesmí tyto činnosti vykonávat, že prý to závisí na obsahu prohlášení, atd.. Samé nesmysly!

Zda SVJ-80 je „oficiálním“ správcem pozemku – to nedovedu posoudit. Záleží na tom co míníte pod pojmem „oficiální správce“. Je třeba aby správa cizího pozemku neuvedeného v prohlášení byla schválena shromážděním. Pak to bude podloženo rozhodnutím nejvyššího orgánu SVJ, a nejspíš to tedy bude „oficiální“.


Zda je tento postup v pořádku

Asi ano, když to funguje. SVJ je subjekt s omezenou právní způsobilostí a může ze zákona vykonávat pouze činnosti související se správou domu a pozemku. Bavíme se zde o pozemku, který sice není uvedený v prohlášení, avšak navazuje na pozemek pod domem a slouží vlastníkům jednotek k lepšímu využití jejich majetku a k uspokojení jejich bytových potřeb. Takže správa tohoto pozemku může být podřazena pod správu domu.

Podotýkám, že podle výkladu ministerstva financí platí, že za ekonomicky oprávněné náklady daňového subjektu jsou považovány též „náklady spojené s užíváním zastavěného pozemku včetně pozemku na něj navazujícího“. Podmínkou není, aby navazující pozemek byl ve vlastnictví toho, kdo náklad vydává.

Z uvedeného plyne, že např. zimní úklid sněhu na obecním chodníku, pravidelné kosení cizí louky, nebo péče o stromy a keře na cizím pozemku vedle domu mohou být podle okolností ekonomicky oprávněnými náklady SVJ. Bude tomu tak vždy, když pozemek slouží převážně k uspokojování bytové potřeby vlastníků jednotek.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.