Vložil Tomáš Neugebauer, 3. Duben 2021 - 13:10

To je stále dokola. Samozřejmě, že dům nevykonává žádnou činnost. Ale určujícím charakterem pro začlenění jakékoliv činnosti v domě s výškou větší než 45 m je výška domu, nikoliv vlastní prováděná činnost.

Tedy provádí-li SVJ činnost v domě, který má vyšší výšku než 45 m, provozuje činnost s vysokým požárním nebezpečím, a to bez ohledu, jakou konkrétní vlastní činnost tam provádí a do jaké kategorie ta je zařazena. Z hlediska požární prevence je jakákoliv prováděna činnost činností s vysokým požárním nebezpečím – budova vyšší než 45 m (nebezpečím té činnosti je výška budovy, nikoliv vlastní nebezpečí vykonávané činnosti). Provádění činnosti není pojato jen úzce na provádění vlastní činnosti, ale mnohem šířeni, tzn., včetně prostředí, v kterém je prováděna.

Prakticky to znamená, budou-li v budově vyšší než 45 m vykonávány pouze činnosti, které jsou charakterizovány bez zvýšeného požárního nebezpečí, bude přesto výkon činností zařezen do kategorie s vysokým požárním nebezpečím, a to z důvodu výšky budovy (určující je výška budovy).

Nechápejte to, prosím, ve významu, že budova vykonává nějakou činnost, ale ve významu, že SVJ vykonává činnosti, které jsou vysoce požárně nebezpečné z důvodu, že jsou vykonávány v budově, která má více než 45 m. Nebezpečnou činností není žádná z těch, které jsou v budově vykonávány, ale nebezpečnou je jen výška budovy. Přesto jsou provozovány činnosti s vysokým požárním nebezpečím, které je charakterizováno výškou budovy. Nositelem nebezpečí prováděných činností je výška budovy, nikoliv vlastní činnosti. Takže, přestože budova nevykonává žádnou činnost, generuje výkon činností s vysokým požárním nebezpečím, přeneseně ona je tou činností s vysokým požárním nebezpečím, i když, zcela pochopitelně, budova žádnou činnost nevykonává.

Provozovanou činností SVJ je mimo jiné správa společných částí domu a zajišťování revizí protipožárních zařízení. Vykonává-li tyto činnosti v budově vyšší, než 45 m, jsou vykonávány činnosti s vysokým požárním nebezpečím, kdy jejich charakterem je výška budovy.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.