Vložil nikeid, 29. Květen 2023 - 13:30

Byť často jsou Vaše komentáře relevantní, tentokrát nemáte pravdu, resp. vykládáte Vámi citovaná rozhodnutí špatně.

Je pravdou, že Krajský soud v rozhodnutí řekl, že: „S věcnou nesprávností vyúčtování však zákonná úprava v § 13 odst. 1 nespojuje právo požadovat pokutu.“ Ale pokud KS takto rozhodl, pak jednoduše rozhodl v přímém rozporu s dosavadní judikaturou Nejvyššího soudu, která naopak říká, že vyúčtování, které není řádné, nezaloží splnění podmínky jeho doručení, a vzniká tedy nárok na pokutu (např. NS 26 Cdo 2977/2021, NS 26 Cdo 1528/2020, NS 26 Cdo 2998/2020).

Že by však ÚS „potvrdil“ tento závěr KS, jak píšete, však není pravda. Ústavní soud v řízení o ústavní stížnosti posuzuje primárně soulad rozhodnutí s ústavně zaručenými právy, ne správnost rozhodnutí – od toho jsou obecné soudy. Jinými slovy ne každé rozhodnutí, se kterým by se ÚS neztotožnil (a sám by je v pozici obecného soudu rozhodl jinak), má ten přesah do ústavněprávní roviny a zasahuje do ústavně zaručených práv. Ústavní soud v tom rozhodnutí pouze říká, že svůj závěr si KS odůvodnil po provedeném dokazování řádně. To ovšem automaticky neznamená, že by souhlasil (či vůbec posuzoval), zda KS rozhodl v souladu s judikaturou NS.

Sjednocovatelem judikatury je NS, nikoli ÚS – ten je garantem ústavnosti rozhodnutí soudů. Z Vámi uváděného rozhodnutí ÚS nelze nijak vyčíst to, že by napříště měly být tyto otázky rozhodovány tak, jak rozhodl KS (čímž by de facto ÚS změnil dosavadní ustálenou praxi NS).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.