Vložil Justitianus, 28. Leden 2021 - 12:38

Pane Pracesvj, takže ve vašem domě nevzniklo SVJ. Správu vykonává správce. To je ovšem nevýznamné, protože práva a povinnosti správce jsou shodné s právy a povinnostmi (dosud neexistující) právnické osoby SVJ.

Co Vám sdělil správce je naprosto bezvýznamné. To je výmluva. Jeho povinnost trvá: je povinen sdělit Vám na požádání ta jména a adresy. Jak se k nim dostane – to je pouze jeho věc.

Vy se můžete domáhat toho, aby správce splnil svou zákonnou povinnost a sdělil Vám informace, na které máte nárok ze zákona. Můžete se těch informací domáhat i soudně. Bohužel – jak už jsem napsal – občanský zákoník nestanoví žádnou sankci při nesplnění této zákonné povinnosti. Není vyloučeno, že soud by Vaši žalobu vyhodnotil jako sudičství a pak Vám (jako sudiči a kverulantovi) nepřizná úhradu nákladů, i kdybyste byl ve sporu úspěšný.

Upozorňuji Vás zejména, že jména a adresy vlastníků jednotek jsou ve veřejném seznamu (katastr); takže je nemusíte z nikoho „dolovat“. A už vůbec ne s pomoci soudu. A vlastník jednotky odpovídá za škody, které způsobili ti, kterým přenechal jednotku k užívání.

Pokud jste schopen prokázat právní důvod proč nutně potřebujete ty údaje o nájemci, pak budete ve výhodnějším právním postavení. Ovšem v tom případě Vám nejspíše vznikne také škoda v souvislosti s porušením zákona správcem. Pak se otevírá cesta k tomu, že budete náhradu škody vymáhat přímo na tom, kdo zmařil vymáhání na skutečném škůdci. Ovšem varuji Vás: takový soudní spor mívá dlouhé trvání a naprosto nepředvídatelný výsledek.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.