Vložil Petr, 21. Srpen 2022 - 12:30

„předseda SVJ přišel s tím, že je … potřeba VYMĚNIT PODRUŽNÉ VODOMĚRY na studenou vodu, což je prý POVINNOST každého VLASTNÍKA. Předseda objednal u správcovské firmy výměnu vodovodů všem vlastníkům“

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Dotaz: vodoměry si budou hradit vlastníci nebo ze společných peněz na účtu ?

Pokud tomu rozumím, tak mezi společné části domu patří ty části, u kterých by bylo nevhodné aby patřily k bytu a vlastník by s nimi mohl nakládat dle libosti. Řešil se zde nedávno případ, kdy trubky rozvodu tepla v podlaze (které vedou také k sousednímu bytu) patří dle Prohlášení k bytu. U podružných vodoměrů je pochopitelně důvod, proč by měly být společné jiný. Pokud patří k bytu, může s nimi (asi zjednodušeně) nakládat vlastník dle libosti a mít suchoběžný nebo mokroběžný, s dálkovým odečtem či bez něho, s různou mírou přesnosti.

Dotaz 1: vy jste si v SVJ pořizovali vodoměry skutečně za „své peníze“, když tvrdíte že patří k bytu ?

Dotaz 2: Výměna má proběhnout za peníze „společné“ nebo za „své“ ? Dle toho co píšete v úvodu, tak asi za své. Takže je máte asi skutečné ve vlastnictví bytu a bude tomu tak i nadále.

SVJ ale může spravovat (rozhodovat o nich) jen společné části bytu. Zkuste na to předsedu upozornit. Co na to řekne ? Směřuji k tomu, že pokud si máte koupit vodoměry „za své“, tak by měly být koupeny ze společných peněz, a změněno (zpřesněno) prohlášení.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.