Vložil Justitianus, 1. Prosinec 2020 - 16:20
  • Bruno2 napsal: „Prošel jsem zák. č. 67/2013 a nic, co by se týkalo povinnosti příjemce služeb v něm není.“

Pane Bruno2, zákon č. 67/2013Sb. samozřejmě obsahuje mnohé povinnosti příjemců služeb. Je naprosto naivní domnívat se, že povinnosti by měl mít uloženy pouze poskytovatel služeb, avšak příjemce by neměl mít povinnosti žádné. V takovém absurdním světě naštěstí nežijeme. Zákon samozřejmě ukládá příjemci služeb povinnosti, namátkou uvádím dvě triviální:

  • povinnost odebírat poskytované služby ve schváleném rozsahu,
  • povinnost hradit náklady na poskytované služby.

Ostatní povinnosti příjemce služeb si jistě můžete v zákoně najít sám, postačí umět číst a rozumět čtenému textu. Uvádím namátkou některé další povinnosti, uložené příjemci služeb zákonem č. 67/2013 Sb.:

§ 4 Výše záloh za služby a způsob změny jejich výše
(1) Poskytovatel služeb má právo požadovat na příjemci služeb placení záloh na úhradu nákladů na služby poskytované s užíváním bytu.

Z uvedeného je zřejmé, že zákon ukládá příjemci služeb povinnost hradit zálohy na služby.
§ 5 Rozúčtování nákladů na služby
(1) Způsob rozúčtování poskytovatel služeb ujedná s dvoutřetinovou většinou nájemců v domě, nebo o něm rozhodne družstvo, anebo společenství. Změna způsobu rozúčtování je možná vždy až po uplynutí zúčtovacího období.
(2) Nedojde-li k ujednání, nebo rozhodnutí družstva, anebo společenství, rozúčtují se náklady na služby takto a) dodávka vody a odvádění odpadních vod v poměru naměřených hodnot na podružných vodoměrech; není-li provedena instalace podružných vodoměrů ve všech bytech nebo nebytových prostorech v domě, rozúčtují se náklady na dodávku vody a odvádění odpadních vod podle směrných čísel roční potřeby vody (…).

Z uvedeného je zřejmé, že přijemce služeb má povinnost hradit náklady služeb podle (většinového) ujednání vlastníků jednotek, podle rozhodnutí SVJ, nebo podle zákonné úpravy. 
§ 6 Rozúčtování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům
(2) Pokud je jiným právním předpisem stanovena povinnost instalace stanovených měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům z náměrů vodoměrů na teplou vodu, rozdělí se náklady na vytápění v zúčtovací jednotce za zúčtovací období na složku základní a spotřební. Základní složka je rozdělena mezi příjemce služeb podle (…).

Z uvedeného plyne, že příjemce služeb má povinnost strpět, aby výše jeho plateb za službu „vytápění“ byla určena postupem uvedeným v zákoně. 
§ 6 Rozúčtování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům
(4) (…) Základní složka je rozdělena mezi příjemce služeb podle poměru velikosti podlahové plochy bytu nebo nebytového prostoru k celkové podlahové ploše bytů a nebytových prostorů v zúčtovací jednotce. Spotřební složka se rozdělí mezi příjemce služeb poměrně podle náměrů vodoměrů (…).

Z uvedeného plyne, že příjemce služby „centrální poskytování teplé vody“ má povinnost podílet se na celkových nákladech služby a to částkou určenou podle zákonem stanoveného výpočtu.
§ 8 Nahlížení do podkladů k vyúčtování a vypořádání námitek
(2) Případné námitky ke způsobu a obsahu vyúčtování předloží příjemce služeb poskytovateli služeb neprodleně, nejpozději však do 30 dnů ode dne doručení vyúčtování, popřípadě doložení podkladů podle odstavce 1, příjemci služeb.

Z uvedeného plyne, že případné námitky je přijemce služeb povinen uplatnit u poskytovatele neprodleně, nejpozději však do 30 dnů. Následek neslpnění této povinnosti jsem zde už popsal v jiném příspěvku, viz též § 2903 zákona č. 89/2012 Sb. Ten 5e39 n8sledky nespln2n9 povinnosti podle § 8 odst. 2 zákona č. 67/2013 Sb..
§ 12
Příjemce služeb oznámí poskytovateli služeb písemně a bez zbytečného odkladu změny v počtu osob rozhodných pro rozúčtování.

Z uvedeného plyne, že zákon ukládá vlastníkovi jednotky povinnost oznamovat změny v počtu osob.
§ 13 Pokuta za prodlení s nepeněžitým plněním
(1) Jestliže (…) příjemce služeb nesplní svoji povinnost stanovenou tímto zákonem, zejména nesplní-li příjemce služeb povinnost oznámit změnu počtu osob, (…) je povinen zaplatit druhé straně pokutu, (…)

Zde už se řeší pouze následek nesplnění povinnosti uložené příjemci služeb v § 12.

Pane Bruno, ještě stále tvrdíte, že v zákoně č. 67/2013 není nic, co by se týkalo povinnosti příjemce služeb?

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.