Vložil Petr, 13. Listopad 2020 - 5:36

Pane JD, ptáte se „Kdo bude právně odpovědný, když např. vyhoří barák, ohniskem bude komín, na který nebyla udělaná revize. … Může mít manželka tedy průšvih z tohohle pohledu, když je ve starých vzorových stanovách napsáno, že má vykonávat funkci výboru?“

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Až tedy „vyhoří barák“, jak píšete tak zřejmě budete mávat hasičům (a možná také Policii ČR) před očima vašima stanovama (že jste nemohli odpovědné statutáry vyřešit), místo abyste to řešil/i tak, že budete konat. Jste odpovědni každý sám sobě za svůj majetek a vy stále zjišťujete, kdo je odpovědný za majetek vás všech a budete po něm asi požadovat uhrazení škod ! Může nastat i jiná „škodní situace“ a pokud jste proti ní pojištěni (oprávněně předpokládám, že ano), tak se také pojišťovně můžete zaštiťovat stanovami ?

Já jsem se 12. listopadu ptal na proplácení faktur. To je aktuálnější než že „vyhoří barák“.

Našel jsem pro vás (najít jste si to mohl sám) další instrukce z netu. Dokonce jsem si dal práci a text zkrátil a tak zpřehlednil.

  • – – – – – – – – –

www.svjaktualne.cz/…pLpGVMy1prA/?… www.svj-portal.cz/…pLpGVMy1prA/

8.9.2020, Fungování SVJ bez výboru po novele OZ

Dotaz: Jak dále postupovat, pokud si SVJ nezvolí nový výbor. … nikdo není ochotný to dělat. V SVJ se ani nemohou všichni sejít, aby byli usnášení schopní, nikdo na schůze nechodí. Je možné, aby SVJ dále fungovalo bez nově zvoleného výboru?

Odpověď: Popsaný stav, kdy SVJ nemá funkční statutární orgán (výbor či předsedu) v poslední době není bohužel u SVJ žádná výjimka, i tak je nutno přiznat, že SVJ nemůže řádně fungovat bez statutárního orgánu a jedná se o právně závadný stav, který by měl být bezodkladně řešen.

  1. V prvé řadě apeluji na poslední pokus při hledání a volbě. … .
  2. Dále je možné zvolit profesionálního předsedu, …
  3. Předpokládám, že ani tyto dvě možnosti zde nejsou, pak nezbývá než obrátit se na soud a nechat jmenovat členy statutárního orgánu soudem.

O jmenování členů statutárního orgánu rozhoduje soud pouze na návrh, a to na návrh toho, kdo osvědčí právní zájem, což budou zejména členové SVJ (vlastníků jednotek). Návrh ovšem musí směřovat ke jmenování konkrétních osob, v návrhu by měly tyto osoby být označeny. Současně lze doporučit, aby byl připojen i jejich souhlas s výkonem funkce a zápisem do rejstříku (s ověřeným podpisem).

  1. Pokud se ani v této fázi nenajde žádný dobrovolník, nezbývá než nechat soudem jmenovat opatrovníka. Soud o jmenování opatrovníka rozhodne i bez návrhu, a to kdykoli se o tom při své činnosti dozví. Soud je tudíž možné na situaci upozornit pouze neformálním podnětem, byť řádný návrh může soudní řešení urychlit. K vydání rozhodnutí o jmenování opatrovníka bude i v tomto případě příslušný krajský soud, u něhož je společenství vlastníků zapsáno do rejstříku. V návrhu či podnětu, který bude soudu směřován, bude třeba vylíčit všechny podstatné skutečnosti a tyto skutečnosti soudu také co nejlépe doložit.

/Mgr. Adriana Kvítková, Zdroj: Verlag Dashöfer/

  • – – – – – – – – –

www.svjaktualne.cz/…Ag_rzFJ8D5c/

19.9.2018, Opatrovník SVJ

Dotaz: Výklad Mgr. Adriany Kvítkové z 31. 3. 2016 s názvem „SVJ bez výboru“ jsem si dohledala. Naše otázka se týká právního postavení, práv a povinností správce, který s tehdejším výborem uzavřel Smlouvu (mandátní, příkazní) o správě společných částí domu.

/Mgr. Adriana Kvítková, Zdroj: Verlag Dashöfer/

  • – – – – – – – – –

www.portalsvj.cz/…istup-k-uctu

10/12/2019, Z právní praxe: Vyhněte se riziku, aby SVJ zůstalo bez výboru V poslední době se na nás obrací stále více SVJ, která řeší problém s nedostatkem členů ochotných vzít na sebe funkci člena výboru. Tato situace často zastihne členy výboru nepřipravené.

Nikdo z účastníků shromáždění se do výboru nehlásí? Jsou tři možnosti řešení

Na shromáždění pak mohou nastat 2 situace

a)buď se noví členové výboru přihlásí a jsou zvoleni,

b)nebo se nikdo nepřihlásí.

c)pokud se nikdo nepřihlásí, tak existují 3 varianty řešení

ca)nové volby,

cb)opatrovník,

cc)profesionální předseda

Nové volby samy o sobě zpravidla nikoho nepřesvědčí

ad ca) První varianta je jasná – svolat nové shromáždění, zhruba do dvou měsíců a pokusit se během té doby někoho k “předsedování” přemluvit. Tato varianta je ale málokdy průchodná.

ad cb) SVJ nemůže zůstat bez výboru. V krizovém scénáři soud určí opatrovníka

… stávající výbor situaci natolik podcenil, že zde už není časový prostor na hledání nových statutárních zástupců. V tu chvíli je povinností končícího výboru podat soudu návrh na jmenování opatrovníka a ideálně v návrhu rovnou určit, kdo by tímto opatrovníkem měl být.

Opatrovník je placená funkce a většinou ji vykonává někdo z řad advokátů.

Toto řešení je na dobu dočasnou, než bude možné zvolit statutární zástupce buď z členů SVJ nebo dojednat službu profesionálního předsedy.

ad cc) Služba profesionálního předsedy

Třetí variantou je oslovit společnosti, které poskytují službu tzv. profipředsedy a nechat na shromáždění zvolit do funkce předsedy některou z těchto společností. … Pokud jde o samotnou smlouvu, doporučujeme, aby si SVJ ponechalo určitou kontrolu nad peněžními prostředky. Tedy ideálně aby v elektronickém bankovnictví byl pro každou transakci požadován spolupodpis vybraného člena, případně vybraných členů společenství. To samé platí pro ostatní dispozici s bankovním účtem.

/Redakce Okolobytu.cz, E-letter/

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Jsem „zvědav“ zda se již konečně začnete starat o svůj majetek (ne jako squateři kteří nebydlí ve svém a je jim „fuk“ co se s domem stane, protože se přesunou jinam) nebo budete stále teoretizovat nad vašimi stanovami.

Jak vám již psal Justitianus „Vlastníci jednotek ve vašem domě se chovají neracionálně. To je ten hlavní problém“. Neteoretizujte nad počtem původních vlastníků v počtu 3 (slovy tři) a stanovami.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.