Vložil Justitianus, 13. Listopad 2020 - 6:44

Pane pavel86, nikdo z diskutujících Vám nedal správnou a použitelnou odpověď. Takže se pokusím já.

Váš cíl není dosažitelný bez změny prohlášení. Podle § 1166 zákona č. 89/2012 Sb. platí, že prohlášení obsahuje údaje o jednotce, zejména pojmenování a označení jednotlivých bytů alespoň číslem a umístěním s určením účelu užívání. Z uvedeného plyne, že ke změně některého z těchto údajů bude nutné změnit prohlášení.

Ovšem je tu drobný zádrhel: nic takového jako „účel užívání jednotky“ neexistuje! To pouze autoři zákona nevěděli o čem píšou. Ve skutečnosti se tato informace nazývá „způsob využití jednotky“. Podle číselníku ČÚZK přicházejí prakticky v úvahu tyto možnosti:
1 byt, 2 ateliér, 3 garáž, 4 dílna nebo provozovna, 5 jiný nebytový prostor.

Podle vašeho popisu soudím, že Vám jde o změnu z „bytu“ na „dílnu nebo provozovnu“. Ke změně způsobu využití jednotky potřebujete dvě věci:

  1. Soukromoprávní oprávnění: to Vám mohou udělit vlastníci jednotek. Podle § 1169 platí, ke změně prohlášení postačí souhlas většiny hlasů všech vlastníků jednotek, týká-li se změna účelu užívání bytu na základě žádosti jeho vlastníka. (Opět je použito nesprávné označení, ale my už víme, že ve skutečnosti jde o změnu způsobu využití jednotky.)
  2. Veřejnoprávní povolení: to Vám může udělit stavební úřad. Změna v činnosti, jejíž účinky by mohly ohrozit život a veřejné zdraví, život a zdraví zvířat, bezpečnost nebo životní prostředí je přípustná jen na základě souhlasu nebo povolení stavebního úřadu (§ 126 zákona č. 183/2006 Sb., stavební zákon).

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.