Vložil Justitianus, 2. Duben 2020 - 16:29

Pane Miroslave, musíte umět číst co je napsáno v zákoně. Přečetl jste si § 1180 odst. 1, ale neporozuměl jste jeho obsahu. Směšujete dohromady dvě různé věty: ty dvě věty obsahují dvě odlišné právní normy, které se týkají dvou odlišných případů.

  1. První věta se týká obecného způsobu přispívání na správu domu. Zákonodárce uvádí, že přispívat se bude buď podle spoluvlastnických podílů, nebo to může být určeno nějak „jinak“.
  2. Druhá věta se týká pouze speciálního způsobu přispívání na správu společné části, která slouží jen některému vlastníkovi jednotky k výlučnému užívání.

Vy v domě nemáte ani nebudete mít žádnou společnou část, která by sloužila k jen některému vlastníkovi jednotky k výlučnému užívání. Vždyť jste napsal, že pozemek si bude pořizovat SVJ, nikoliv vlastníci jednotek. Speciální právní norma obsažená ve druhé větě se Vás a Vašeho domu nijak netýká. Netuším proč se jí tedy zabýváte.

Pro Vás je rozhodující pouze první věta, to jest:

§ 1180
(1) Nebylo-li jinak určeno, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech. (…).

Z této věty a contrario plyne, že bylo-li jinak určeno, přispívá se nějak jinak nežli podle spoluvlastnických podílů. Jaké bude to „jinak“ ve Vašem případě jsem Vám už napsal: Půjde o dohodu o mimořádném příspěvku, a tuto dohodu sjedná právnická osoba SVJ s těmi, kdo jí hodlají mimořádný příspěvek dobrovolně poskytnout. Dohoda se bude týkat pouze příspěvku na pořízení pozemku do vlastnictví SVJ.

Místní prosťáčci (mezi které je třeba zařadit i pana Upřesňovače) si neumějí přečíst text zákona, a je zjevně nad jejich síly porozumět obsahu zákona. Pak ovšem netuší proč Justitianus napsal to, co napsal …

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.