Vložil 25Malý (bez ověření), 1. Březen 2019 - 8:23

Vlastní správou SVJ chápu ty činnosti, které jsou nezbytné pro chod kanceláře SVJ i kdyby žádná nemovitost (jednotka, budova, pozemek) neexistovala. Typicky je to účetnictví, poplatky a kolky při podání do rejstříků, náklady na schůze výboru a schůze shromáždění apod. Tedy taky náklady na vyhotovení pozvánek, zápisů a jiných dokumentů SVJ právnické osoby.

Mezi náklady vlastní správní činnosti SVJ přece nemohou být náklady spojené se správou nemovitosti, tedy správou cizího majetku. Polopaticky: Pozemek, dům, společné části, výtah, elektroinstalace, odpady, potrubní rozvody, to vše přece nepatří právnické osobě SVJ, ale vlastníkům, kteří SVJ zřídili ke správě svého majetku.

Vláda má představu, že například revize majetku vlastníků, např. výtahu, elektriky, plynu, hromosvodu jsou nákladem právnické osoby SVJ, když tato infrastruktura právnické osobě SVJ nepatří. Naopak, patří přece spoluvlastníkům – členům SVJ, a to podle jejich podílů.

Rovněž odměna statutárům, která by se podle názoru vlády měla rozúčtovat všem jednotkám stejně, přece není celá odměnou za schůzování a za vypisování zápisů. Je především za péči o dům, sledování technického stavu, zajišťování oprav, korespondenci s dodavateli atd., tedy správu cizího majetku. Tento díl náplně práce výboru a hlavně jeho časové náročnosti je přece nesrovnatelně větší než sama kancelářská práce ve prospěch SVJ – právnické osoby. Tedy i tento díl odměny by měli vlastníci hradit podle svého podílu na nemovitosti.

Taky odečty měřidel a rozúčtování odpovídajících služeb nejsou materiálově a časově náročné ve všech jednotkách stejně (to byste museli mít dům se stejnými jednotkami). Když to zajišťujete dodavatelsky, smlouva jistě zní na počet měřáků x jednotková cena. Jak spravedlivě rozúčtovat mezi jednotky s 2 měřidly a jednotky se 7 měřidly (taky takové jsou)? Asi podle jejich počtu, že.

Další dilemata bývají v názoru na náklady na chod výboru, na telefony, internet, kancelářské potřeby, papír a inkousty do tiskáren atd. Přitom zpravidla někdo z výboru k práci pro SVJ užívá svůj počítač, svoji tiskárnu, svůj telefon, své internetové připojení, svoji elektřinu a bůhví co ještě.

Je vhodné, aby členové SVJ schválili rozdělení sporných nákladů na ty, jež patří do vlastní správní činnosti, a na ty, které jsou správou cizího majetku. A s nimi pak účtovali a dosáhli tak aspoň minimální spravedlnosti.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.