Vložil tep (bez ověření), 28. Únor 2019 - 22:32

JaVa, chováte se jako manipulátor, v § 1180 NOZ není žádná zmínka o prohlášení vlastníka a je tedy jen a jen na shromáždění vlastníků, jak si příspěvky na opravy a údržbu stanoví. Cituji z § 1180:

  1. Nebylo-li jinak určeno, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech…

V našem SVJ starého typu má SVJ dva druhy jednotek: jednak jsou to byty, druhak garáže, těch je oproti počtu bytů polovina. Ještě některé domy mají i třetí typ jednotek – jde třeba o obchody v přízemí domu. Shromáždění vlastníků jednotek rozhodlo, že pro byty a garáže se budou vybírat příspěvky na opravy společných částí domů zvlášť (dle typu jednotky) v závislosti na velikosti ploch bytů a na velikosti ploch garáží (každá garáž má jiné rozměry, i byty nemáme stejně velké. Rozměry jsou dány v prohlášení vlastníka – ty ctíme.) Sazby pro byty i garáže jsou různé, garážníci se musejí podílet na opravách střechy domu i zdí domu v přízemí, kde jsou garáže. Z toho vyplynulo, že i sazby příspěvků za m2 bytů i garáží jsou různé. Vrata garáží si hradí garážníci sami.

Tak rozumím tomu, nebylo-li stanoveno jinak – u nás bylo tedy stanoveno jinak se souhlasem všech dotčených vlastníků jednotek.

O příspěvcích na opravy a údržbu společných částí domu ve výlučném užívání se nemíním opakovat, oceňuji příspěvky renomovaného právníka na zdejším portálu, kterého si vážím, protože jeho příspěvky jsou věcné a skutečně vedou k řešení problému. Pro Vás alespoň 2 uvedu, aby nedošlo k mýlce: http://www.portalsvj.cz/…ak-se-branit#…

http://www.portalsvj.cz/…ak-se-branit#…

Porovnejte formulaci těchto příspěvků s texty na jiných portálech, na které Vy odkazujete a zjistíte, že na jiných portálech se problém zamlží se zdůvodněním, že problematika je složitá a praktická řešení problémů jsem tam nenašel.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.