Vložil tep (bez ověření), 27. Únor 2019 - 18:50

Barvoslepí mají problém rozeznat červenou od zelené. Výlučné užívání společné části domu u nás rozeznávají všichni vlastníci jednotek, takže není nutné tuto samozřejmost doplňovat do prohlášení vlastníka.

Když se pořizoval výtah do domu, financovaly méně než 2/3 vlastníků tuto vestavbu výtahu, takže je výtah doposud ve výlučném užívání skupiny vlastníků bytů – provozovatelů výtahu. V přízemí domu jsou sklepy, garáže a dále společně užívané místnosti, takže i do bytů v 1. patře je skoro 20 schodů. Nyní už máme v domě pouze 3 byty, které výtah nevyužívají, z toho 2 byty už šetří peníze na to, aby mohly výtah využívat – vlastníci zažádali o pořízení čipů pro jízdu výtahem. Pokud se časem přidají zbývající 3 vlastníci, bude výtah společnou částí domu bez přívlastku výlučnosti, nicméně příspěvky na jeho údržbu a opravy se budou nadále vybírat zvlášť, protože nejsou stanoveny podle majetkových podílů na domě, ale jinak, jak si to schválili provozovatelé výtahu a jen na nich záleží, jak si příspěvek stanovili. § 1180 NOZ je dispozitivní, proto je výši příspěvku možné stanovit dohodou dotčených vlastníků.

Existuje řada domů, kde jsou lodžie jen u některých bytů a jsou v PV deklarovány jako společné části domu. ZoVB umožňoval, aby jejich opravy a údržba byly financovány z příspěvků na údržbu a opravy stanovených dle vlastnických podílů na domě. Tento způsob financování jejich oprav je od platnosti NOZ nemravný, protože výluční uživatelé nefinancují tuto opravu na svůj náklad. Čeká se na judikáty… My nečekáme a jednáme – spravedlivá dohoda vlastníků je nejlepším možným řešením, které zde na portálu propaguji a jsem za to po zásluze mínusován. Za dobrotu na žebrotu – tak zní dosud platná moudrost našich předků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.