Vložil zdeseny clen SVJ, 15. Leden 2019 - 22:27

a stanov stanovit, odsouhlasit, rozpočítat na vlastníky, doručit jim tuto informaci atd.

§ 1208

Do působnosti shromáždění patří

d) schválení účetní závěrky, vypořádání výsledku hospodaření a zprávy o hospodaření společenství vlastníků a správě domu, jakož i celkové výše příspěvků na správu domu pro příští období a rozhodnutí o vyúčtování nebo vypořádání nevyčerpaných příspěvků,

Pokud jako shromáždění neschvalujete vyúčtování příspěvků a toto pak správně nedoručujete vlastníkům, nevzniká vám žádná pohledávka za vlastníkem, co by byla splatná.

Takže musíte na shromáždění projednat a schválit.

  1. v uplynulém účetním období jsme jako schválené a plánované, nebo nutné výdaje utratili A + B + C
  2. stanovujeme a schvalujeme tedy celkovou výši příspěvku na správu domu A + B + C
  3. tuto schválenou celkovou výši vyúčtováváme jako

vlastník jedna příspěvek na správu 1/4 (A + B + C)

vlastník dva příspěvek na správu 1/4 (A + B + C)

vlastník tři příspěvek na správu 1/2 (A + B + C)

(podle výše podílu vlastníků a s ohledem na eventuelní výlučné užití něčeho společného)

A toto pak musíte jako vyúčtování doručit vlastníkům. A je vysoce pravděpodobné, že tak jako vyúčtování služeb je dle konstantní judikatury splatné pouze pokud je řádné = má všechny náležitosti dle zákona a zní na správnou částku a bylo doručeno (jinak není splatné ani zčásti). Tak i pro vyúčtování příspěvku na správu může klidně soud uplatnit stejná pravidla, tedy že ke splatnosti musí být v souladu se zákonem a na správně určenou částku (jinak nemusí být také splatné ani zčásti).

Jedině takto vám vzniknou splatné pohledávky za vlastníky, co pak můžete v účetnictví jednostranně započítat proti závazkům za vlastníky z titulu zaplacených dlouhodobých záloh na příspěvky.

Oddíl 2

Jiné způsoby zániku závazků

§ 1981

Započtení § 1982

(1) Dluží-li si strany vzájemně plnění stejného druhu, může každá z nich prohlásit vůči druhé straně, že svoji pohledávku započítává proti pohledávce druhé strany. K započtení lze přistoupit, jakmile straně vznikne právo požadovat uspokojení vlastní pohledávky a plnit svůj vlastní dluh.

(2) Započtením se obě pohledávky ruší v rozsahu, v jakém se vzájemně kryjí; nekryjí-li se zcela, započte se pohledávka obdobně jako při splnění. Tyto účinky nastávají k okamžiku, kdy se obě pohledávky staly způsobilými k započtení.

§ 1987

(1) K započtení jsou způsobilé pohledávky, které lze uplatnit před soudem.

(2) Pohledávka nejistá nebo neurčitá k započtení způsobilá není.

Pokud příspěvky (a tím myslím příspěvky, nikoliv zálohy na ně) neprojednáváte a neschvalujete je i jejich vyúčtování shromážděním, nemáte žádnou pohledávku za členem SVJ. Pouze závazek SVJ za členem z titulu členem zaplacených záloh.

Takže šlendrián mnohých SVJ, kde se schvaluje pouze výše „platby do fondu oprav“ a jinak nic, je cestou do problémů!!!. A způsobuje to mimo jiné tu výše uvedenou skutečnost, že je nutné mít kompletní účetnictví.

A skutečně toto nelze nahradit pouhým schválením účetní závěrky a zprávy o hospodaření…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.