Vložil Justitianus, 8. Prosinec 2018 - 22:43

Tzv. „stará“ SVJ podle právní úpravy z roku 2000 nejsou novým občanským zákoníkem nijak upravena. Nejsou v něm dokonce ani zmíněna!

Právnická osoba SVJ(2000) má vnitřní poměry odlišné od právnické osoby (SVJ(2012) podle NOZ. Veškeré vnitřní poměry, dané stanovami jako smlouvou sui generis, trvají i nadále. K tomu cituji z NOZ příslušné přechodové ustanovení:

§ 3028
(3) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se jiné právní poměry vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé, včetně práv a povinností z porušení smluv uzavřených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, dosavadními právními předpisy.

To platí pro právní poměry v SVJ(2000), pro obsah stanov SVJ, i pro práva a povinnosti vzniklé mezi vlastníky jednotek navzájem na základě Prohlášení vlastníka. Čtěte NOZ, vždyť tam to je uvedeno.

A abych nezapomněl: pro SVJ(2000) chybí v NOZ přechodové ustanovení, které by je ze zákona transformovalo na právnické osoby SVJ (2012) podle NOZ. Je bohužel pravdou, že právníci většinou nejsou schopni racionálně uvažovat a neumí ani zdůvodnit většinový (právně vadný s protiústavní) ná­zor.

Psalo se zde o tom dříve, viz: http://www.portalsvj.cz/…blbcem-o-noz
A do dnešního dne žádný právník ani soud nevyvrátil argumenty tam uvedené …

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.