Vložil Justitianus, 30. Listopad 2018 - 13:38

Emmo, předpokládám z Vašeho popisu, že máte s nájemcem sjednánu platbu za všechny služby paušální částkou. V tom případě porušujete dlouhodobě zákon.

Vaše povinnosti týkající se služeb poskytovaných nájemci jsou uvedeny v § 9 zákona č. 64/2013 Sb..

(1) Částku nájemného a částku za služby lze sloučit do samostatné paušální částky, pokud si to strany ujednají. Jako samostatnou paušální platbu lze rovněž ujednat pouze platbu za poskytované služby. V obou případech platí, že platby za poskytované služby se nevyúčtovávají.
(…)
(3) Na žádost příjemce služeb má poskytovatel služeb povinnost vystavit pro účely sociálních dávek poskytovaných v oblasti bydlení podrobný rozpis paušální platby s vyčíslením jednotlivých položek za zúčtovatelné služby.
(4) U nájmů uzavřených na dobu delší než 24 měsíců nebo na dobu neurčitou nelze do paušální platby zahrnout platbu za dodávku tepla a centralizované poskytování teplé vody a dodávku vody a odvádění odpadních vod; platby za tyto služby se musí vždy vyúčtovat.

Je tedy Vaší povinností:
vyúčtovat nájemci skutečnou výši nákladů vzniklých z vyúčtování těchto služeb pro byt: dodávka tepla, dodávka teplé vody a vodné/stočné;
vystavit nájemci podrobný rozpis ostatních paušálních plateb za služby.

Při tom není Vaší povinností prokazovat zda jste předepsané částky již poskytivateli služeb uhradila.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.