Vložil TN. (bez ověření), 25. Listopad 2018 - 15:31

Vy jste se zbláznil, kde proboha v § 1186 čtete, že nabyvatel vstoupí ve vztahu k SVJ do právního postavení převodce? Vy jste jeden z těch, co si pletou podíl v obchodní korporaci s vlastnictvím nemovitosti. Samozřejmě, že když převedu akcii nebo družstevní podíl, vstupuji do práv a povinností dosavadního vlastníka.

V § 1186 se píše jen o přechodu dluhů, nikoli o přechodu závazků a pohledávek. Přejdou pouze dluhy převodce vůči SVJ. V zákoně ani po novele se nic nepíše o tom, že přejdou pohledávky převodce vůči SVJ, s jedinou výjimkou, a sice přeplatku.

Pokud ale bude SVJ dlužit převodci z jiného titulu (např. nepředložilo podklady a převodce uplatnil pokutu 50 Kč, nebo v důsledku havárie vznikla na bytě škoda a převodce se domáhá náhrady škody), tato pohledávka zůstane převodci.

Já jsem jenom zvědavý na ty zmatky. Převodce už bude žalován, vznikly náklady řízení, a soud po změně v katastru bude řešit procesní nástupnictví a žalovaným se stane nic netušící nabyvatel. To e ještě dá ukočírovat Potvrzeními, s ekterými budou také zmatky, protože nikdo nebude vědět, co do něj má napsat a bude se řešit, zda je částka v Potvrzení uvedená správná.

Pokud by to mělo být, jak si představujete, kdy převodce žaluje SVJ o náhradu škody, proč by měl nabyvatel vstupovat do řízení? Jemu na výsledku řízení vůbec nemusí záležet. Navíc výše škody, byť vyčíslená žalobcem, není ještě určena soudem, nemůže s ní tedy být kalkulováno v kupní ceně.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.