Fond oprav

Vložil Vladimír Jenček (bez ověření), 2. Květen 2018 - 14:12 ::

Problém: Roční zůstatek z příspěvků na správu domu a pozemku je v našem SVJ kumulován na účtu společenství se zůstatky z předchozích let jako „Fond oprav“ pro neznámé budoucí větší opravy nebo zhodnocení společných částí domu. V takto kumulovaných prostředcích je skryta i rozpočtová rezerva v nestanovené a společenstvím neschválené výši.

Kumulované prostředky tj.tento „Fond oprav“ chápu po odečtení rozpočtové rezervy jako dlouhodobou zálohu na opravy a zhodnocení domu. Tato záloha má být vyúčtována a vypořádána buď po použití na schválený účel nebo po marném uplynutí lhůty použití.

Společenství uvažuje o rozsáhlejších udržovacích pracích. Na návrh výboru proto shromáždění schválilo zrychlení růstu kumulace ve „Fondu oprav“ (tj. v dlouhodobé záloze) navýšením příspěvků na správu domu a pozemku. Společenstvím však není dosud schválen rozsah prací, náklady ani lhůta čerpání. Dlouhodobá záloha tak není vyúčtovatelná.

Jako jediný člen SVJ jsem odmítl za této situace navýšení respektovat a výbor mi hrozí právním postihem.

Dotazy:

  1. Jaké je správné řešení popsaného problému ?
  2. Lze udržovat rozpočtovou rezervu bez schválení její výše společenstvím ?

Mé případné rádce a pomocníky prosím, pokud je to možné, i o uvedení souvisejících právních předpisů a za pomoc předem děkuji. Vladimír Jenček

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.