Vložil prohlášení vlastníka (bez ověření), 5. Duben 2018 - 14:43

Pro SVJ, která vznikla na základě zákona o vlastnictví bytů do 31.12.2013.

Rozdělení nákladů na správu společných částí je uvedeno v prohlášení vlastníka, a to poměrově podle velikosti spoluvlastnických podílů na společných částech jednotlivých vlastníků jednotek v domě, opět vymezených v prohlášení vlastníka.

Pro SVJ, která byla založena podle NOZ od 1.1.2014:

Pravidla pro rozdělení nákladů na správu domu je nutné hledat opět v prohlášení vlastníka. Většinou bude totožné podle velikosti spoluvlastnického podílu. Ale podle NOZ nemusí.

Prohlášení vlastníka je nutno chápat jako smlouvu sui generis (viz rozhodnutí NS). Smlouvu, která je platná pro všechny vlastníky jednotek, i když původní vlastník jednotku prodá.

Pokud by se vlastníci dohodli (a dohoda je souhlas všech zúčastněných, nikoliv diktatura menšiny – viz rozhodnutí NS) na změně pravidla pro rozdělování nákladů, tak by museli s tímto novým pravidlem písemně souhlasit všichni vlastníci a museli by změnit prohlášení vlastníka podle ustanovení §1169. Což znamená opět by museli souhlasit všichni dotčení vlastníci, což by opět byli všichni vlastníci.

Shromáždění nemá právní způsobilost rozhodovat hlasováním vlastníků na zasedání o způsobu rozdělování nákladů na správu.

V případě soudního napadení máte jistý úspěch.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.