Vložil Čmuchal (bez ověření), 12. Červen 2017 - 9:30

Pokud na to máte sílu, pak ty buzeranty z výboru vypakujte. Jedině tak dosáhnete narovnání. Narovnání může udělat jen „nová krev“. Ta bude mít za úkol, srovnat správce do latě. Nebo ho vyměnit.

Předpis záloh není povinností „podepsat“. Výboru postačuje Vám předpis prokazatelně předložit. Vy jako příjemce služeb jej pak máte dodržovat. Nicméně nic nebrání tomu, abyste platili částky takové „se kterými se nedostanete do dluhů“. A poskytovatel (SVJ] pak má povinnost Vám řádně zálohy za služby zúčtovat.

Ano, může se stát, že nějaký bláznivý SVJ-orgáni budou žalovat, že Vaši zálohovou povinnost neplníte PŘESNĚ tzn. nikoli, že platíte méně ale, že platíte více. Takový problém by nastal pouze tehdy, pokud by takové úchylné ustanovení bylo ve Vašich stanovách. Nicméně jak by v takovém případě rozhodl soud jsem doposud pročítáním rozsudků zatím nenašel.


Nicméně Váš požadavek „nedostat se do dluhů“ považuji za rigidní, protože je celkem výhodné mít nedoplatek. Zákon o službách dává celkem solidní možnosti, jak získat podrobnou znalost o účetních záležitostech a umožňuje tak udělat si představu zda je Vaše platební povinnost v pořádku (to u mnoha jiných SVJ je tomu naopak: vlastníkům (ovcím) je předepsána záloha významně vyšší tak, aby jim vždy vznikl přeplatek a jejich pozice ve vymáhání dokumentů k vyúčtování byla významně oslabena)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.