Úskalí Potvrzení podle § 1186 (na co elitní právníci zapomněli)

Vložil TN (bez ověření), 23. Říjen 2016 - 11:31 ::

Tak si představte, že kupujete byt – požádáte prodávajícího, aby vám nechal u SVJ vystavit Potvrzení podle § 1186. Většina SVJ outsourcuje výkon správy u správcovské fir­my.

Jaké jsou scénáře:

(1) Toto potvrzení tedy vyhotoví správcovská firma, která v potvrzení uvede údaje SVJ, údaje převodce, dlužnou částku a datum, dole bude podpis zaměstnance správcovské firmy. Předpokládejme, že v příkazní smlouvě je zmocnění podepisovat všemožná potvrzení, podepisovat evidenční listy a vyúčtování. (Ale také to ve smlouvě výslovně být nemusí, pouze výbor správcovskou firmu k tomu ústně pověřil.)

(2) Co když převodce dané Potvrzení zfalšuje? Převezmete nějaký papír, dole je podpis, nepoznáte, o čí podpis jde. Asi si pomyslíte, že podáte na převodce trestní oznámení – on pak ale policii řekne, že vám žádné potvrzení nedával a že jste si všechno vymysleli. Opatrný kupující tedy bude muset myslet i na tuto eventualitu a např. požádat prodávajícího podepsat něco jako předávací protokol k Potvrzení – protože elitní právníci a odborníci na bytové právo konstatují, že dluh přejde ve výši uvedené na Potvrzení, dále konstatují, že pokud si nabyvatel o Potvrzení nepožádal, tak stejně dluh přejde. V daném případě sice nabyvatel o potvrzení požádal, převodce však vydal falešné potvrzení a tedy dluh přejde ve skutečné výši. Protože ale nabyvatel nemá důkaz o tom, že od převodce potvrzení převzal, policie trestní oznámení odloží a na věc se bude z pohledu SVJ nahlížet tak, že o potvrzení nepožádal a dluh přejde.

Možná si řeknete, že blouzním a vymýšlím nereálné případy? Tak se podívejte, jak lidi masově falšují různá potvrzení pro sociálku, aby dostali vyšší příspěvky a doplatky na bydlení. Pokud je někdo po uši v dluzích, je obvykle tak psychicky vyřízený, že nemá výčitky a problémy lhát, podvádět a falšovat.

Co všechno spadá pod „právní prověrku nemovitosti“, kterou provádí realitní kancelář a právník? Spadá pod ní i autorizace Potvrzení dle § 1186?

Minulý týden nás emailem kontaktoval kupující, že by se chtěl optat, zda na bytě nejsou nějaké dluhy, protože u nás kupuje byt. Poděkoval jsem mu, je to první člověk, který se zajímá o stav domu, poslal mu poslední účetní závěrku a zprávu o hospodaření a plnění rozpočtu (máme to na webu), ale jaké jsou dluhy převodce jsem mu pochopitelně nesdělil, to si musí vyřešit s převodcem a on musí požádat o vystavení potvrzení, případně ať donese od něj plnou moc.

(3) Dokáži si také představit situace, kdy převodce Potvrzení z jakýchkoli důvodů nevyřídí, třeba proto, že žije v jiném okrese nebo je v zahraničí, dal plnou moc realitce a ta se na to vykašle. Co poradíte nabyvateli? Aby odstoupil od podepsané kupní smlouvy? A co když v kupní smlouvě na odstoupení z důvodu nedodání Potvrzení nepamatoval? A chudák zaplatí realitce sankci, protože rezervační smlouvu už má též podepsanou…

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.