V první řadě jde vždy o peníze...

Vložil HajdyHou (bez ověření), 10. Říjen 2016 - 2:02 ::

Zdravím,

§3/5 vyhlášky č. 269/2015 Sb.
Neumožní-li příjemce služeb instalaci měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění, postupuje se při výpočtu spotřební složky na vytápění podle přílohy č. 2 k této vyhlášce

Otázka: KOMU neumožní?

příklad z našeho SVJ:
někteří příjemci (malá menšina) neumožnili instalaci s tvrzením, že MAJÍ ověřená meřidla a MAJÍ je instalována podle zákona o metrologii (ale jiným dodavatelem než správcem) a prohlašují v odečtu nebrání nikomu kompetentnímu (tzn. ten kdo se prokáže písemným oprávněním od poskytovatele (SVJ)), aby mohla být tato měřidla fyzicky odečtena.

Ostatní spoluvlastníci (velká většina) ale nechtějí „aby k nim někdo lezl“ a tak si nechali od SVJ (správce) nainstalovat dálkově odečítaná stanovená měřidla za 4-násobnou cenu.

Správce (SVJ) je ale nyní „rozpálen do běla“, protože k dotyčným vlastníkům musí někoho nechat zajít fyzicky a provést odečet (emailem zaslaný odpočet od těch vlastníků neakceptuje jen proto, že chce těmto vlastníkům „ukázat kdo tady je pán a kdo poslouchat, bude jako pes“ :))

Je pochopitelné, že zmíněná menšina NEMÁ ZÁJEM platit zbytečné náklady (správci platí jednou podle smlouvy a podruhé za, zcela dle jejich názoru zbytné dálkové odečty a poukazují na článek ze smlouvy cit. „…zajišťování odečtu vodoměrů, spotřeby TUV a tepla – 1× ročně…“, že právě ZA TUTO práci platí správci smluvní odměnu).

Otázky jsou nasnadě:

  1. porušují tito vlastníci §3/5 vyhl. 269/2015 tím, že instalaci TUV-měřidla neumožnili POSKYTOVATELI ale nechali ji provést externí firmou (s výhodnější finanční relací) nebo neporušují?
  2. porušují tito vlastníci „vůbec něco“ (zákon o službách neobsahuje NIC o povinnosti umožnit instalovat a umožnit odečít STV-vodoměr) tím, že instalaci STV-měřidla neumožnili POSKYTOVATELI ale nechali ji provést externí firmou (s výhodnější finanční relací) nebo neporušují?
  3. bylo by absolutně neplatným a tedy nevymahatelným usnesením nebo článkem stanov, nařizovalo li by se v něm instalace měřidel pouze od poskytovatele nebo nebylo (takové měřidlo pro vodu není jistě určeno k měření dodávky služby do společených prostorů, ale do bytové jednotky)?

díky za názory, HajdyHou

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.