Jaká je dnes sankce za prodlení nepeněžitých plnění...

Vložil HajdyHou (bez ověření), 15. Září 2016 - 14:47 ::

Zdravím,

chci se jen ujistit, že to v zákoně o službách čtu dobře: novela 104/2015 zajistila na nátlak lobby šílených-SBD, že

  1. pokuta v §13 se změnila z kogentní na dispozitivní (a tedy může a bude v mnohých SVJ/BD snížena na nulu),
  2. snížila se defaultní výše pokuty ze 100 Kč na 50 Kč (což je pomocí pro ta SVJ/BD, kdo by snad přehlédli, že si pokutu mohou snížit na nulu),
  3. a přechodné ustanovení
    …Právo na zaplacení pokuty nebo poplatku z prodlení vzniklé porušením povinnosti stanovené zákonem č. 67/2013 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, k němuž došlo přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, se řídí podle zákona č. 67/2013 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona
    zajistilo, že např. nedodání podkladů-2015 již není sankcionováno 100Kč/den ale jen 50Kč/den a jen tehdy, pokud „prozíravá“ SVJ/BD již pokutu ne-anulovaly.

Zákon 67/2013 poprvé přinutil poskytovatele služeb hrozbou brutální sankce respektovat jejich povinnosti ohledně vyúčtování a rozúčtování služeb. Bohužel však jen na jedno účetní období, protože tak dlouho trvá legislativní proces, který není jen obskurní chybou systému bezpráva. Kdo zaváhal s kogentní aplikací 100 Kč/den za pochybení vzniklá před r.2016 si může jen utřít slzu, neboť velká SBD již nepochybně nechala odhlasovat snížení z 50 Kč na nulu a mnohá SVJ k tomu přistoupí jakmile se najde první příjemce služeb, který by se odvážil pokutu aplikovat.

Z toho plyne, že jsme se s vymahatelností práva dostali tam, kde jsme byli celých 14 let od nabytí účinnosti vyhl.372/2001 tj. z pr..le do pr..le. Opět se mohou výboroví či správcovští pacholci vesele řehtat, a opět příjemci služeb spláčou.


Budou teď volby, tak se ovečky zamyslete, které tlučhuby a které vlky si zvolíte. Zkuste si schválně zjistit, kdo a proč novelizaci 104/2015 navrhnul, prosadil a kdo pro ni hlasoval.


Já nejdem pod kuratelou žádného BD, nebydlím ani v Mostě a zatím jsem vlastník (alespoň podle výpisu z KN). takže by mne zajímalo, zda především ti z Vás, kterým vládne BD případně ti ze SVJ kteří to již osouhlasili svým aristokratům ve výborech, zda jste snížili nyní dispozitivní částku 50Kč dejme tomu na 1Kč (nebo se snad někde našli ti co to snížili na hodnotu zápornou ??) ?


Na toto téma bych uvítal názor i paní Magdy, která uváděla že již zápočet částek provádí.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.