Vložil Justitianus, 14. Prosinec 2020 - 7:47

Čtenáři, lžete.

  • V onom úvodním příspěvku není žádné odůvodnění. Je ovšem zřejmé, že autor úvodního textu pan Pavel napsal naprostou pitomost: nepochopil že záloha na příspěvek je odlišná od příspěvku. To je ovšem základní neznalost v účetní oblasti.
  • V onom příspěvku není uvedena žádná odborná literatura, ze které by plynula ta blbost kterou jste napsal. Jste lhář, nebo nerozumíte jednoduchému psanému textu. Pan Pavel uvedl tři zdroje. Žádný znich netvrdí nic o „zálohových příspěvcích“. To jste si vymyslel Vy.

Pletete se ovšemže na celé čáře. Nelze totiž platit „zálohový příspěvek“. Nic takového neexistuje! Je možno hradit buď rovnou příspěvek, nebo zálohu na budoucí příspěvek. Pojem „záloha“ označuje pouze zvolený způsob úhrady čehokoliv. Jde o platbu předem, která je určena na konkrétní účel a musí být následně vyúčtována a vypořádána. Platbou zálohy vzniká závazek příjemce zálohy vůči plátci. Následným vypořádáním teto závazek zaniká.

A právě takto se většinou v SVJ hradí: platí se zálohy na budoucí příspěvky (ze záloh se ovšem stanou příspěvky teprve jejich použitím na daný účel a správným zaúčtováním). Podmínkou pro platby záloh je pouze to, aby shromáždění rozhodlo, že se budou platit zálohy. Přičemž je každému rozumně myslícímu člověku jasné, že platby příspěvků jsou odlišné od platby od záloh. Rozlišují to všechny osoby s rozumem průnměrného člověka. Rozlišují to účetní v účetních knihách. Rozlišují to Finanční úřady při kontrole účetnictví. Rozlišují to soudy.

Jen blb Čtenář to nerozišuje.

K tomu viz známý rozsudek Nejvyššího soudu 22 Cdo 2038/2008 ze dne 26.01.2009, který jednoznačně konstatoval, že zálohy a příspěvky jsou dvě odlišné platby, hrazené z odlišných právních důvodů, a mající odlišné osudy:

„Nárok na placení záloh je odlišný od nároku na úhradu skutečně vynaložených nákladů. (…) Je (…) třeba rozlišovat příspěvek na náklady spojené se správou domu a pozemku od předem určených finančních prostředků, které vlastníci jednotek skládají jako zálohu (kterou je ovšem třeba dodatečně vyúčtovat).“

Místní blbečci ovšem nedokáží pochopit tuto základní skutečnost. Jakpak se orientujete v běžném životě, sokolíci, když ani nedovedete rozlišit zda po vás je požadována záloha, nebo rovnou konečná úhrada?

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.